Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milioni žena pate od bolesti krvi

    Oko 18 miliona žena u reproduktivnom periodu, po podacima svetskih epidemioloških istraživanja, ima ginekološke probleme zbog kojih se javlja lekaru, pa je zato neophodno rano prepoznavanje i savremeno lečenje hematoloških, malignih i nemalignih bolesti.
     
    U organizaciji Klinike za hematologiju KCS održan je kurs „Poremećaji hemostaze kod žena – mnogo pitanja, malo odgovora“ čiji je cilj upoznavanje sa mogućnostima ranog prepoznavanja i savremenog lečenja. Kako je saopšteno iz KCS, Klinika za hematologiju obeležila je ujedno i 28 godina od ujedinjenja dve najpoznatije hematološke škole i 58 godina od osnivanja hematološke službe. 

    Prema rezultatima svetskih epidemioloških istraživanja, oko 18 miliona osoba ženskog pola u reproduktivnom periodu ima ginekološka krvarenja zbog kojih se javlja lekaru. Organski uzrok krvarenja se identifikuje tek kod polovine s tim da se kod petine žena utvrdi postojanje urođenih ili stečenih nedostataka faktora koji utiču na zgrušavanje krvi. Takav poremećaj dovodi do značajnog ograničavanja dnevnih aktivnosti, smanjenja radne sposobnosti i pogoršanja kvaliteta života pa je njegovo zbrinjavanje od ogromne važnosti. 

    Hematologija u Beogradu u ovoj oblasti primenjuje metode dijagnostike i lečenje zasnovane na savremenim svetskim standardima, a stručni sastanak deo je programa kontinuirane medicinske edukacije i akreditovao ga je Zdravstveni savet Srbije. 

    Okosnicu lečenja malignih hemopatija, leukemija i limfoma, čine citostatici a kod pojedinih bolesti značajnu ulogu ima i transplantacija koštane srži.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE