Najviše voća i povrća u Evropi jedu Poljaci
Poljaci, koji su dugo imali raputaciju najstrastvenijih obožavatelja svinjskih odrezaka i kobasica u Evropi, jedu ubedljivo najviše voća i povrća, pokazala je nova evropska studija sprovedena u 19 uglavnom severnoevropskih zemalja.
U proseku Poljaci jedu 577 grama voća i povrća dnevno, dosta više od Italijana koji drže drugo mesto sa prosečnih 452 grama na dan, prenosi Frans pres.
Samo Poljaci, Italijani, Nemci i Austrijanci poštuju preporučenu dnevnu dozu od 400 grama voća i povrća.
Francuska je na devetom mestu sa 352 grama, dok je Irska je na poslednjem mestu sa svega 186 grama.
Studija je pokazala i iznenađujući uticaj geografije na nutricione navike ljudi. Dok se na severu povrće više jede sirovo na jugu se jedu supice.
Istraživači skreću pažnju da nepoštovanje preporučenih dnevnih unosa voća i povrća, koje je nažalost uočeno u većini istraživanih zemalja, povećava rizik od bolesti kao što su rak i kardiovaskularne bolesti.