Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bebe uče gramatiku od trenutka rođenja

    Nova studija je otkrila da bebe počinju da uče gramatiku od trenutka kada se rode.
     
    Istraživači su otkrili da deca u prvoj godini života slušaju jezik i pokušavaju napraviti dekonstrukciju uzoraka reči.

    Profesorica Džil Lejni, sa Univerziteta Notrdam, izjavila je da takvo slušanje zapravo predstavlja temelj za učenje stvarnih reči koje počinje oko 17. meseca. Deca su stalno u potrazi za tragovima jezika u kontekstu i zvuku.

    Profesorica Lejni kaže da njena istraživanja ukazuju na postojanje nekih iznenađujućih tragova u zvuku koji mogu pomoći bebama da nauče značenje reči.

    U mnoštvu zvukova koje čuju, bebe mogu razlikovati različite vrste reči kao što su imenice i glagoli. Profesorica Lejni je otkrila da deca u dobi od godinu dana mogu identifikovati gramatičke tragove, pogoditi na šta se reč može odnositi i razumeti značenje reči koje se obično nalaze ispred imenica, kao što su: „to“ ili „na“.

    Lejni je koristila primere kako bi pojasnila način na koji bebe uče. Na primer, ako mi kažemo: „Pogledaj, to je TV!“ možda bebe ne znaju što je TV, ali reč „to“ je pokazatelj detetu da je ono što sledi objekat.

    Profesorica Lejni dalje objašnjava: „Mi često mislimo da gramatika dolazi na red nakon što bebe nauče većinu reči. Međutim, moje istraživanje pokazuje da su sve jezičke informacije koje deca dobiju u prvoj godini života zapravo više fokusirane na to kako se reči pojavljuju i stvaraju. Takve informacije utiču da proces učenja gramatike započne pre usavršavanja jezika, odnosno učenja reči.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE