Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Centralna Amerika: Bubrežna bolest ubija poljoprivrednike

    Misteriozna epidemija hronične bubrežne bolesti raširila se Centralnom Amerikom, postavši drugi najčešći uzrok smrti među muškarcima u El Salvadoru, a u Nikaragvi veći “ubica” od HIV-a i dijabetesa zajedno.
     
    U razvijenom svetu, osnovni uzrok hronične bubrežne bolesti su dijabetes i visok krvni pritisak, u zemljama u razvoju njenu pojavu uslovljavaju druge hronične infekcije, poput HIV-a, virusnog hepatitisa, malarije, ili tuberkuloze.
     
    Lekari, međutim, kažu da ljudi koji umiru u Centralnoj Americi ne pokazuju simptome tih bolesti! Uzrok je, uglavnom, nepoznat.
     
    Oboleli u Centralnoj Americi imaju nešto zajedničko – svi su poljoprivredni radnici. Postoji teza da su njihovi zdravstveni problemi u vezi s upotrebom toksičnih hemikalija – pesticida i herbicida – zabranjenih u razvijenijim zemljama, koji se u tom delu sveta koriste u velikim količinama i bez ikakve zaštite. Stručnjaci, ipak, ne isključuju ni druge moguće uzroke epidemije, poput preterane upotrebe analgetika, ili pijenja alkohola, što takođe može da ošteti bubrege, a prisutno je kao problem u pomenutim zemljama.
     
    Danijel Bruks sa Bostonskog univerziteta kaže, međutim, da dokazi ukazuju na mogućnost da je uzročnik bolesti dug rad na prevelikoj vrućini.

    Šta god da je uzrok, ljudima kojima prestane funkcija oba bubrega neophodna je dijaliza da bi živeli. Ali to malo ko tamo može da priušti… Poslodavci, kako kažu, ne dozvoljavaju bolesnima da rade – za njihovo dobro. Kada izgube posao, nemaju, praktično od čega da žive, niti mogu da se leče.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE