
Dani indonežanske kuhinje u septembru
Hotel „Hajat Ridžensi“ Beograd najavio je da će od 5. do 15. septembra organizovati Dane indonežanske kuhinje u restoranu „Metropolitan Grill“ uz podršku Ambasade Indonezije u Beogradu.
Gostujuci šefovi „Hajat Ridžensija“ Bandung sa ostrva Java zajedno sa kulinarskim timom beogradskog „Hajata“ predstaviće autentične specijalitete Indonezije na bazi švedskog stola.
U delu otvorene kuhinje uživo će se pripremati čuvena jela kao sto su nacionalni simbol Indonezije: „Gado-gado“ (salata od sirovog i kuvanog povrća i kokosovog mleka, „Sate“ (razne vrste mesa, iseckane na komadiće i poslužene uz sos od kikirikija) i „Rendang“ (kari od goveđeg mesa i kokosa).
Beograđani će moći da probaju i „Mi Gorneg“ (pržene pirinčane nudle) i „Nasi Goreng“ (prženi pirinač sa sateom i jajima).
Baš kao što je Indonezija „zemlja hiljada ostrva“, tako je i njena kuhinja, kuhinja hiljadu ukusa – formirala se pod uticajem kulinarske tradicije više stotina različitih naroda i etničkih skupina koje čine tu mnogoljudnu državu, ali i brojnih zemalja sa kojima je kroz vekove bila sudbonosno povezana.
Stoga se u indonežanskoj kuhinji prepoznaju i uticaji suseda i zemalja sa kojima je trgovala: Kine, Indije i istočne Azije i naravno njenih kolonizatora Arapa, Portugalaca, Engleza i Holanđani.
Indonežanska kuhinja je jednostavna i raznolika, pikantna i vrlo ukusna. Bez obzira na regionalne razlike temelji se na svežim, izvornim namirnicama, pirinču, ribi, plodovima mora, mesu, tropskom voću, povrću i začinima.
U kuhinji se koristi i obilje tropskog voća (buah), koje se prži ili se od njega spremaju kompoti i umaci koji se poslužuju uz rižu i mesna jela. Među najomiljenijim umacima je uz onaj od kikirikija (saus kacang) i umak od manga.
Mnoga se jela spremaju i sa kokosovim mlekom (santen), grubo naseckanim sušenim jezgrom kokosa (kopra). Od povrća (sayuran) vrlo je popularno korenasto povrće (yams) koje se sprema kao slatki i običan krompir.
Omiljena su i jela na bazi proizvoda od soje, tofua i tempeha. Za pripremanje jela se koristi palmino i kokosovo ulje, kao i ulje kikirikija koje jelima daje specifičan ukus.
U Indoneziji, tradicionalno se jede prstima desne ruke, pa su na stolu obavezne zdelice s vrućom vodom i kriškama limuna ili limete. Za vreme jela se služi crni čaj, a među omiljenim napicima su i ledeni čaj, kokosovo mleko i voćni sokovi.