Čokolada – raj za nepce, pakao za zdravlje
Velika većina ljudi naprosto obožava čokoladu. Ne mogu odoleti i ne pojesti još jedan komadić te poslastice iako su svesni da je jako  loša po zdravlje.
Gotovo sve današnje čokolade kuvaju se na visokim temperaturama, pri čemu im  se dodaju ogromne količine belog šećera, mleka, zasićenih masti,  ulja i brojnih E-ova. Zatim sve zajedno prolazi kroz hemijske  procese proizvodnje.
S obzirom na brojne kampanje koje su zadnjih godina dokazivale  blagodati kakaa i čokolade kao namirnice koja ga sadrži najviše, prodaja  se udvostručila u zadnjih 5 godina. Sad u računicu dodajte novac,  milione i milijarde koje se vrte i sve vam je jasno.
S druge  strane blagodati kakaa, ali onog neobrađenog, sa stabla Teobroma čije  se ime prevodi kao „Hrana bogova“ donosi vam ogromnu količinu  antioksidansa, žive enzime, kao i obilje zdravih hranjivih sastojaka. 
Studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet govori kako je zrno  kakaa jedan od najbogatijih izvora antioksidansa, lako probavljivih  sastojaka za metabolizam čoveka. Osim toga zrna sadrže i magnezijum,  feniletilamin, agrinine, polifenole, serotonin, gvožđe, kalcijum,  fosfor, kalijum, vitamine A,B,C,D i E. 
Dodatne studije u Nemačkoj (časopis Prehrana) utvrdili su kako žene  koje konzumiraju kakao zrna imaju zategnutiju kožu, sjajniji i mlađi  izgled.
Pa u čemu je onda problem, mogli biste se zapitati?
Problem je u tome što klasična čokolada nema ni mrvicu od svih ovih gore nabrojanih kvaliteta kakaa! Konvencionalna čokolada i dalje je samo nezdravi slatkiš, a s  napretkom nauke i onaj mali postotak kakaa kojeg su sadržavale sve  više zamjenjuju neki hemijski sastavi.
Želite li se osladiti, nabavite sirova zrna i njih konzumirajte! Pomešani s mlekom, bananom, žitnim pahuljicama, kao čokoladni frape, ili kao grickalica uz film doprineće vašem zdravlju. I upamtite čokolada nije zdrava, ma koliko mi pričali o tome!
	




