Jeftiniji nam pasulj sa Madagaskara

Za uvoz voća i povrća koje možemo da uzgajamo u svakom dvorištu, godišnje dajemo oko 150 miliona dolara. Iako nam proizvodi stižu iz najudaljenijih krajeva sveta, jeftiniji su od domaćih.

To što špargle, artičoke i kokosov orah uvozimo iz Meksika, Maroka ili Perua ne čudi mnogo, ali je za čuđenje što nam pasulj dolazi iz Kirgistana i sa Madagaskara, crni luk sa Novog Zelanda, a paradajz iz Izraela.

Već godinama voće i povrće koje možemo da uzgajamo u svakom dvorištu, na svakom koraku, naručujemo iz najudaljenijih zemalja, jer je, verovali ili ne, uz sve carine i troškove prevoza, jeftinije od domaćeg.

Zbog tog paradoksa, za proizvode koje možemo i sami da uzgajamo, godišnje dajemo oko 150 miliona dolara, pišu 24sata.

Naši poljoprivredni proizvodi su skuplji zato što je skupa proizvodnja i zato što se poljoprivredom bave mahom mali proizvođači koji nikako ne mogu da budu konkurentni velikim proizvođačima u zemljama u kojima je proizvodnja u startu jeftinija, kaže Živadin Tanasković, poljoprivrednik iz ivanjičkog kraja.

Zato u tanjiru imamo paradajz iz Maroka, krompir iz Izraela, crni luk iz Novog Zelanda, šargarepu iz Južne Afrike, boraniju iz Kenije, beli luk iz Kine, papriku iz Vijetnama…

Tako je domaći pasulj praktično izumro od kada nema velike vojske i fabrika, pa se srpski prebranac priprema od pasulja iz Azije. Domaćeg pasulja nema ni u radnjama, ni na pijacama, a sve manje i na njivama.

Potrošnja pasulja značajno je pala, jer su nestali veliki potrošači. Najveći je bila armija, koja je bila ogromna, a zatim i društvene kuhinje u velikim kompanijama, kaže agroekonomista Milan Prostran.

Od trenutka kada je prestala masovna potrošnja pasulja, postalo je isplativije uvoziti ga iz Etiopije, Kirgistana, Kine, Egipta, Perua, Madagaskara, Tanzanije, Antigve i Barbude, Kajmanskih ostrva, Uzbekistana…

Najudaljenije zemlje iz kojih uvozimo voće i povrće:

Pasulj: Etiopija, Kirgistan, Kina, Egipate, Peru, Madagaskar, Tanzanija, Antigva i Barbuda, Kajmanska ostrva, Uzbekistan
Krompir: Luksemburg, Izrael, Egipat
Beli luk: Argentina, Kina
Paradajz: Egipat, Turska, Maroko, Izrael
Grašak: Argentina, SAD, Novi Zeland i Rusija
Crni luk: Novi Zeland, Peru, Meksiko
Šargarepa i korenasto povrće: Izrael, Južna Afrika, Turska, Kina, Tajland
Krastavci: Maroko
Boranija: Kenija, Maroko
Paprika: Vijetnam, Maroko, Izraeel
Lubenice: Panama, Brazil, Kostarika
Jabuke: Argentina, Južna Afrika
Šljive: Južna Afrika
Maline: Maroko, Meksiko, Čile
Kajsije: Kina

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE