Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gorivo toliko skuplje da se isplati šverc iz Makedonije i BiH

    Zbog znatno nižih cena naftnih derivata u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, vozači iz pograničnih delova masovno toče gorivo preko granice, a to su počeli da koriste i šverceri, upozorava Udruženje naftnih kompanija Srbije.

    Iako je prosečna maloprodajna cena litre benzina u Srbiji pala je za oko 3, a dizela za oko dinar u poslednjih 15 dana, UNKS upozorava da u pograničnim mestima prema BiH i Makedoniji "cveta" šverc zbog znatno nižih cena, posebno dizela.

    Prosečna maloprodajna cena litre benzina je u prethodnih 15 dana pala za oko tri dinara i iznosi 1,0 evro, dok je u odnosu na juni prošle godine niža za 21 dinar. Dizel je u minule dve nedelje skliznuo za oko jedan dinar, na 1,02 evra, a u poređenju s lanjskim junom jeftiniji je za 24 dinara.

    Ipak, Srbija po ceni dizela i dalje prednjači u poređenju sa zemljama u regionu, budući da je to gorivo skuplje samo u Albaniji, gde u proseku košta 1,11 evra. Najniže cene dizela imaju Makedonija (0,66 evra) i BiH (0,74 evra).

    S druge strane, prosečna cena benzina u Srbiji ove nedelje je niža od proseka u Crnoj Gori (1,02 evra), Hrvatskoj (1,06 evra), Sloveniji (1,11), Albaniji (1,12) i Grčkoj (1,20 evra).

    Srbija je u sredini regionalne liste i kada je u pitanju prosečna cena TNG autogasa, koja iznosi 0,54 evra. Najjeftiniji TNG autogas ima BiH (0,35 evra), a najskuplji Mađarska (0,67 evra).

    "Potrošači iz pograničnih delova Srbije masovno kupuju, pre svega dizel, kod suseda, jer je prosečna cena ovog goriva, u Makedoniji niža za oko 44 dinara, u BiH od 35 do 40 dinara, a u pograničnim mestima makedonski trgovci tu razliku i dodatno povećavaju", dodaju iz UNKS.

    Drastična razlika u ceni dizela je posledica velike razlike u državnim zahvatanjima, što je još izraženije u ovim okolnostima kada je procentualna zastupljenost akcize, PDV i naknade za obavezne rezerve u Srbiji veća od 60 odsto, objašnjavaju iz Udruženja naftaša.

    >>>>HVALA, DRŽAVO: Kod komšija SVE jeftinije

    Kao posledica ovakvog stanja, republički budžet ostvaruje daleko manji prihod od potrošnje goriva u zapadnoj i južnoj Srbiji, a privredne aktivnosti naftnog sektora zamiru, jer se benzinske stanice u tim delovima zemlje već mesecima jedva održavaju u radu zbog konstantnog pada prometa, navodi se u saopštenju.

    "Ponovo je pokrenuto 'crno tržište' i to u mestima koja su udaljena i po 100 km od granice, što bi svakako trebalo zaustaviti pre perioda intenzivne potrošnje dizela tokom prolećnih poljoprivrednih radova", poručili su iz UNKS, uz konstataciju da je razlika u ceni "jednostavno prevelika, i to je snažan motiv i za kupce i za švercere."

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE