Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koje su prednosti usavršavanja engleskog kod kuće?

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

    Da li ste iskoristili baš sve resurse kojima raspolažete pre nego što ste odustali od usavršavanja engleskog? Verujem da ste najmanje iskoristili one koji su vam najdostupniji.

    Engleski možete vežbati na mestu gde se osećate najslobodnije i podjednako korisno kao na standardnom kursu engleskog – kod kuće! Ne očajavajte ako zbog lošeg vremena vikend morate da provedete kod kuće. Postoje načini kako da iskoristite vreme na vrlo neobičan, a opet koristan način.

    Koje su prednosti usavršavanja engleskog kod kuće?

    – Boravak kod kuće podrazumeva ležernost, oslobođenost od stega i bilo kakvog dres koda. Dakle, možete biti i u pidžami. Sloboda i udobna atmosfera doma može samo doprineti procesu usavršavanja jezika. Ključnu ulogu igra u prvim fazama oslobađanja od straha od usmenog izražavanja na engleskom.

    – Ušteda vremena i novca je imperativ današnjice. Na ovo sam mislila kada sam pomenula resurse – da li ste iskoristili baš sve načine da usavršite svoj engleski, pa tek onda rešili da pohađate novi kurs, koji ćete platiti ne samo novcem, već i vremenom? Drugim rečima, ako postoji predznanje, probajte sami da se angažujete i iscrpite sve načine pre nego što se okrenete tradicionalnim.

    – Oslobođenost od pritiska da se nešto mora, značajno doprinosi otvorenosti za nove sadržaje. Ovo naročito prija osobama kojima rad u grupi ne odgovara ili ne mogu da dođu do izražaja zbog nekih ustaljenih metoda nastave. Takođe, rad kod kuće idealan je za ljude kod kojih bilo kakvo nametanje pravila vodi manjoj produktivnosti.

    Šta usavršavanje engleskog kod kuće može da uključuje?

    Karaoke – ne samo da je zabavan metod, već se pokazao i kao vrlo učinkovit. Vokabular se bolje pamti u kombinaciji sa muzikom; pevajući poboljšavate izgovor reči i fraza, a ujedno se i oslobađate od treme koju imate kada koristite engleski. Postoji sajt Lyrics Training gde možete pronaći vežbe sa tekstovima raznih pesama. Na You Tube-u su vam dostupni karaoke klipovi, tako da samo treba da izaberite pesme u kojima uživate.

    – Čitajte naglas – bitan segment u prevazilaženju treme pri upotrebi engleskog je da čujete sebe. Sticanje samopouzdanja je postepeno i zahteva puno rada. Šta možete da čitate naglas? Apsolutno sve na engleskom – knjigu koju trenutno čitate, prezentaciju koju treba da pripremite, blog koji čitate svake nedelje i sl. Dobra vežba je da menjate brzinu čitanja – nekad čitajte sporo i razgovetno, a onda se prebacite na brži tempo. Na taj način „trenirate“ jezik da se lakše „prelomi“.

    – Vežbajte uz workout videos – Znamo da je u zdravom telu i duh zdrav. Što ne biste spojili dve aktivnosti i uštedeli vreme maksimalno. Ili što bi Englezi rekli, kill two birds with one stone. Pored toga što su video materijali sa tematikom fizičke aktivnosti vrlo upečatljivi, u njima imate dosta ponavljanja limitiranog broja reči. Dakle, idealno za usvajanje novih reči. Pošto ste u svom domu, možete i da ponavljate uputstva za trenerom, a posle nekog vremena možete potpuno isključiti ton i pokušati da sami vodite trening.

    – Snimite sebe dok pričate na engleskom – posle čitanja nekog odlomka ili gledanja nekog video materijala, pokušajte svojim rečima da prepričate šta ste upravo čuli ili pročitali. Dok to radite uključite voice recorder na svom pametnom telefonu i snimite sebe dok govorite. Nakon toga, poslušajte snimak i pokušajte da analizirate svoje rečenice kroz prizmu onoga što već znate iz engleskog – primenite gramatička pravila koja su vam poznata i uočite gde su vam slabe tačke na kojima bi trebalo raditi više.

    Sve ove kućne aktivnosti vezane za engleski vode ka boljem izgovoru, većem samopouzdanju i jačanju tečnosti govora. Ne zaboravite da su izloženost i kontinuitet glavni preduslovi za napredovanje u jeziku.

    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected]

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE