Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučno dokazano: Banana može da pomogne da se detektuje rak kože!

    Kora banane pomaže naučnicima da kreiraju način da detektujete rak kože. I kora banane i ljudska koža imaju iste nivoe fluktuacije enzima tirozinaze (enzim koji katalizuje oksidaciju fenola, a nalazi se u biljnim i životinjskim organizmima. Pomaže sintezi melanina i nekih drugih pigmenata. Mutirani gen za t. uzrokuje albinizam. Povišene koncentracije t. u telu mogu uzrokovati melanom, što može da bude rani pokazatelj simptoma raka kože).

    Braon tačkice na kori banane uzrokovane su istim enzimom koji izaziva melanom-fleke. Naučnici su našli način da identifikuju ove fleke pre nego što se melanom manifestuje, tako što uočavaju nivo tirozinaze u bananama.
    Onda su napravili malu, finu probu koja može da detektuje rak kože na osnovu količine tirozinaze. Njihovo otkriće objavljeno je u nemačkom medicinskom žurnalu „Angewandte Chemie“, a prenosi Business Insider.

    Tačke na ljudskoj koži i na kori banane su skoro iste veličine. Radeći na voću, mogli smo da razvijemo i testiramo dijagnostičke metode pre nego što ih probamo na ljudskoj biopsiji,“ rekao je Hubert Girault, istraživač na ovoj studiji.

    Braon fleke uzrokovane su pogrešnom regulacijom tirozinaze. To menja procenat melanina u banani i ljudskoj koži, što uzrokuje da se koža oboji u braon. Melanin daje ljudima prirodnu boju kože, i prouzrokuje pege, mladeže i fleke, ali i brani telo od ultraljubičastog zračenja – jednog od uzročnika raka kože.

    Smatra se da bi ova metoda mogla da bude iskorišćena u budućnosti, kao alternativa invazivnoj proceduri biopsije. „Naši inicijalni laboratorijski testovi pokazali su da naš uređaj može da se iskoristi da uništi ćelije,“ rekao je Girault.
    Melanom rak kože može biti smrtonosan za ljude, i otprilike pogađa 132.000 ljudi svake godine. 

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE