Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dobit naftne kompanije BP pala 51 odsto u 2015.

    Dobit britanske naftne kompanije British Petroleum (BP) za 2015. pala je 51 odsto na 5,9 milijardi dolara u poređenju sa 12,1 milijardom 2014. godine, objavila je danas kompanija rezultate poslovanja.

    British Petroleum (BP) navodi da je dobit kompanije u četvrtom kvartalu 2015. pala 91 odsto zbog velikog smanjenja cena nafte.

    Prema saopštenju dobit je pala na 196 miliona dolara u četvrtom kvartalu 2015. sa 2,2 milijarde dolara u istom tromesečju godinu dana ranije. Podaci se proračunavaju standardima za naftnu industriju koji uzimaju u obzir kolebanja u ceni nafte i isključuju neoperativne troškove, navodi agencija AP.

    Kompanija je u četvrtom kvartalu izdvojila dodatnih 443 miliona dolara za pokrivanje troškova povezanih sa izlivanjem nafte u Meksičkom zalivu 2010. godine. Ukupni troškovi za tu havariju dostigli su 55,5 milijardi dolara.

    Naftne kompanije smanjuju broj radnih mesta i odlažu investicije zbog sunovrata cena nafte.

    Nafta tipa brent sa Severnog mora pala je 34 odsto prošle godine i dostigla 12-ogodišnji minimum od 27,10 dolara po barelu u januaru. Brent se prodavao za 34,13 dolara u ponedeljak, a za više od 100 dolara po barelu u septembru 2014.

    "Nastavljamo da se krećemo brzo da se prilagodimo i osposobimo BP za promenljivo okruženje", rekao je generalni direktor Bob Dadli u saopštenju i dodao da kompanija ostvaruje dobar napredak u smanjenju troškova i izdataka dok istovremeno održava sigurnost i pouzdanost svojih operacija.

    BP je u januaru obavestio zaposlene da planira da smanji oko 4.000 radnih mesta u operacijama istraživanja i proizvodnje.

    Firma je navela da su joj neto gubici pali na 3,3 milijardi dolara sa 4,4 milijardi dolara godinu dana ranije.

    Cene nafte pogođene su usporavanjem globalne privrede, jakim američkim dolarom i prevelikom ponudom.

    Foto: BEta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE