Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta se krije iza Zuckerbergove `dobre` namere da svi imaju pristup internetu?

    Besplatan globalni pristup internetu zvuči kao odlična prilika da svi budu jednaki. Free Basics, aplikacija u okviru Internet.org partnerstva na čelu sa Facebookom, izgleda da zadovoljava ovu potrebu za ravnopravnim pristupom. Free Basics nudi korisnicima slobodan pristup sajtovima članicama, kao što je Facebook, ili Wikipedia (samo pretraživanje). Protivnici tvrde da aplikacija krši principe neutralnosti tako što članovima ograničava pristup internet opcijama i favorizuje određene sajtove.

    Mark Zuckerberg rešeniji je nego ikad da borbu za širenje i rasprostranjenost pristupa internetu pretvori u lični „krstaški rat“.

    Evo kako ove „filantropske poduhvate“ vide strani mediji, Buzzfeed i Wired.

    Internet.org je više od besplatne baze (Free Basics)
    Organizacija radi na dronovima koji će uvesti internet na mesta bez infrastrukture da bi omogućila povezanost, povoljne pametne telefone i Wi-Fi program, nazvan Express Wi-Fi.

    Besplatna baza i Internet.org više su od Facebooka
    Internet.org uključuje i Samsung, Qualcomm, Ericsson, MediaTek, Nokiau i Opera-u. Ljudi koji će koristiti Free Basics uključiće se u celo partnerstvo – sa vlasnicima malih preduzeća u delovima gde će se Internet.org koristiti. Facebook je finansirao pristupne tačke u selima u Južnoj Africi, a takav projekat zahteva saglasnost preduzetnika koji su spremni da se ponašaju poput evangelista: Ovi vlasnici treba da omoguće ljudima da znaju da su tu mesta za pristup internetu (hotspots). Takođe, mogli bi da radi na prodaji paketa malih podataka, od lokalnih mobilnih operatera.

    Ne veruju svi da je Free Basics filantropski poduhvat
    Kao i svaka priča, i ova ima dve strane. Postoje optužbe da Facebook bira dobitnike i gubitnike među sajtovima. „Facebook se u Indiji recimo reklamira kao filantropski poduhvat, ali sve je to posao,“ rekao je jedak aktivista. S druge strane Free Basics donosi internet ljudima koji ne bi mogli da ga imaju. Buzzfeed to naziva „filantrokapitalizam“.
     

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE