Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HRVATSKA DOBILA PREMIJERA: Orešković `prisegnuo`

    Hrvatski Sabor izglasao je novu Vladu, na čijem čelu je kandidat Domoljubne koalicije Tihomir Orešković.

    Od 149 poslanika 83 je bilo ZA, 61 PROTIV, a 5 suzdržanih. Nakon što je Sabor potvrdio novu Vladu, u petak kasno uveče, deset minuta posle 23 sata, premijer i ministri položili su zakletvu, nakon maratonske sednice koja je trajala više od 12 sati.

    Premijer Orešković malo se zbunio rekavši "pristajem" umesto "prisežem", ali ga je brzo ispravio prvi potpredsednik Vlade Tomislav Karamarko. Nakon Oreškovića zakletvu su položili i svi ministri.

    Nova Vlada ima dvojicu potpredsednika: Tomislava Karamarka (HDZ) i Božu Petrova (Most).

    Ministar finansija je Zdravko Marić, inostranih i evropskih poslova Miro Kovač, unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, obrane Josip Buljević. Tomislav Panenić ministar je privrede, Ante Šprlje pravosuđa, Dubravka Jurlina Alibegović ministarka uprave.

    Ministar preduzetništva i zanatstva je Darko Horvat, rada i penzionog sistema Nada Šikić, pomorstva i saobraćaja Oleg Butković.

    Na čelu Ministarstva poljoprivrede je Davor Romić, turizma Anton Kliman, zaštite i okoliša Slaven Dobrović, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, branitelja Mijo Crnoja.

    Ministar zdravlja je Dario Nakić, nauke i obrazovanja Predrag Šustar, kulture Zlatko Hasanbegović, regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

    Kao glavni cilj svoje Vlade Orešković je označio poboljšanje ekonomskih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda građana.

    Najavio je da će nastojati da Hrvatska u iduće četiri godine doživi transformaciju u tri ključna područja – ekonomskom rastu, konkurentnosti i kvalitetu života.

    Među ciljevima istakao je osiguranje godišnjeg rasta BDP za više od tri posto i smanjenje javnog duga na manje od 80 posto BDP do 2020, smanjenje deficita na manje od tri posto BDP do 2017, povećanje izvoza za 30 posto, smanjivanje nezaposlenosti ispod 14 posto, te povećanje BDP po stanovniku za 2.000 evra.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE