Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lagarde želi drugi mandat na čelu MMF-a

    Christine Lagarde, aktuelna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda objavila je da će se kandidovati za drugi mandat na čelu te međunarodne finansijske institucije.

    Kako ističe Lagarde, na kandidaturu se odlučila nakon što je dobila snažnu podršku širom Evrope.

    "Istina je, kandidovala sam se za drugi mandat. Imala sam čast da, od početka otvaranja postupka izbora novog direktora Fonda, dobijem podršku", potvrdila je Lagarde u intervjuu za francusku televiziju France 2, a prenosi agencija France press.

    Britanski ministar finansija George Osbourne napisao je na svom nalogu na Twitteru da je "oduševljen nominacijom" Lagardove za novi mandat, opisujući šeficu MMF-a kao "neverovatnog lidera sa vizijom, koja je sposobna da upravlja globalnom ekonomijom u godinama koje predstoje".

    Nemačko ministarstvo finansija je saopštilo da se Lagardova pokazala "dalekovidim i uspešnim menadžerom u kriznim vremenima".

    Američki ministar finansija Jacob Lu suzdržao se od javne podrške, ali je naveo da je "Lagardova do sada uradila neverovatan posao".

    Direktorka MMF je izjavila da SAD obično čekaju na kraj izbornog procesa pre nego što upute podršku jednom od kandidata.

    Budući da se njen aktuelni mandat završava u julu ove godine, MMF je zvanično počeo sa prihvatanjem nominacija za direktora koji će upravljati tom međunarodnom finansijskom institucijom u narednih pet godina.

    Plan Lagardove da se opet kandiduje bi se, kako ocenjuje France press, mogao susresti sa poteškoćama, budući da je čeka suđenje u Francuskoj zbog njene navodne uloge u bankarskom skandalu, koji je izbio pre njenog dolaska na čelnu funkciju u MMF-u.

    Iz MMF-a saopšteno je da je kandidata za poziciju direktora u toj instituciji moguće predložiti od 21. januara do 10. februara. Nakon toga kandidati će biti predstavljeni izvršnom odboru i kad se lista kandidata svede na manje od četiri osobe, izvršni odbor će se sastati kako bi odabrao odgovarajuće kandidate.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE