Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Severna Koreja saopštila da je izvela probu hidrogenske bombe

    Severna Koreja je danas saopštila da je izvela probu hidrogenske bombe, što bi, ako se potvrdi kao tačno, predstavljalo veliki korak u unapređenju nuklearnog arsenala te zemlje.

    Na državnoj televiziji je objavljeno da je Pjongjang izveo probu "minijaturne" H-bombe, podignuvši time "nuklearnu moć zemlje na sledeći nivo" i obezbedivši oružje za odbranu od SAD i drugih neprijatelja.

    U saopštenju se dodaje da je proba bila "savršeno uspešna", a vest o tome proslavljena je na ulicama Pjongjanga.

    Veliki broj ljudi okupio se ispred glavne železničke stanice da na velikom ekranu gleda posebne vesti o probi. Mnogi su aplaudirali i klicali kada je TV voditelj saopštio vest.

    Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će tokom dana raspravljati o tvrdnjama Severne Koreje, dok je iz Bele kuće saopšteno da iako SAD ne mogu da potvrde navode Pjongjanga, ne mogu ni da prihvate Severnu Koreju kao nuklearnu državu.

    Potez Severne Koreje najoštrije su osudili i Južna Koreja, Japan, Velika Britanija i Australija.

    Vašington i nuklearni stručnjaci su sumnjali u ranije tvrdnje Severne Koreje u vezi s hidrogenskom bombom, koja je mnogo snažnija nego atomska bomba, ali koju je i mnogo teže napraviti.

    Ako bude potvrđeno da je Pjongjang izveo probu takve bombe, to bi izazvalo veliku zabrinutost i verovatno podstaklo uvođenje oštrijih sankcija Severnoj Koreji, a dodatno bi pogoršalo i njene odnose sa susedima.

    Uspešna proba H-bombe značila bi da je Severna Koreja bliža svom cilju da proizvede bombu dovoljno malu da može na raketi da dosegne američku teritoriju.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE