Lagarde: Razočaravajući globalni rast u 2016.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lagarde: Razočaravajući globalni rast u 2016.

  Globalni ekonomski rast u idućoj će godini biti razočaravajući, ocenila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

  Verovatno povećanje kamata u SAD-u i usporavanje rasta kineske privrede doprinose nesigurnosti i povećanom riziku od ranjivosti privreda širom sveta, piše Lagarde u članku koji je objavio nemački list Handelsblatt. Uz to, rast globalne trgovine značajno se usporio, a pad cena sirovina predstavlja problem za privrede koje zavise o izvozu sirovina. Finansijski sektor u mnogim zemljama i dalje je slab, a finansijski rizici na tržištima u razvoju rastu, poručuje Lagarde.

  "U mnogim zemljama finansijski sektor i dalje pokazuje slabosti, a na tržištima u nastajanju finansijski rizici se povećavaju. Sve to znači da će globalni rast biti razočaravajući i neujednačen u 2016.", kaže Lagarde. Dodala je da niska produktivnost, starenje stanovništva i učinci globalne finansijske krize koče rast, što slabi procene za srednji rok.

  Ona je poručila i kako su normalizacija monetarne politike u SAD-u i reforme u Kini prema rastu privreda temeljenom na jačanju potrošnje neophodne i zdrave promene, ali trebaju biti sprovedene efikasno i što je bezbolnije moguće.

  Američki Fed povećao je u decembar ključne kamatne stope po prvi puta od 2006. godine, a tim će putem verovatno nastaviti i u 2016. godini. To bi moglo rezultirati rastom troškova zaduživanja za neke države, uključujući tržišta u razvoju, smatra Lagarde.

  Premda su, kaže, visoko razvijene zemlje bolje pripremljene za veće kamatne stope, Lagarde je zabrinuta za njihova sposobnost apsorbiranja šokova.

  "Većina visoko razvijenih zemalja, osim SAD-a i možda Britanije, moraće da nastavi da vodi labavu monetarnu politiku, ali sve zemlje u ovoj kategoriji trebale bi prilikom odlučivanja uzeti u obzir mogućnost prelivanja efekata", poručila je čelnica MMF-a.

  Upozorila je, takođe, da bi rast kamata u SAD-u i jači dolar mogli dovesti firme u situaciju da ne mogu plaćati svoje obveze, a to bi moglo loše inficirati banke i države.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE