Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blic: U 2016. godini zabrana pušenja na svim javnim mestima

  Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji će u 2016. godini biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte, piše danas list "Blic".

  Prema pisanju lista, svaki kutak u kafićima i restoranima biće nepušački, a pušenje će biti dozvoljeno samo u letnjim baštama.

  "Pušači neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima", navodi list.

  REAKCIJE >>>>> TOTALNA ZABRANA PUŠENJA zatvara 70 odsto lokala?

  Sadašnjim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je pušenje bilo dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadratnih metara u kojma vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

  Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srmena Krstev rekla je za Blic da to više neće biti moguće na osnovu izmena Zakona koje bi trebalo da stupe na snagu tokom 2016. godine.

  "Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima… napravili smo male ustupke. Tako će u psihijatrijskim ustanovama, socijalnim objektima i zatvorima pušenje biti dozvoljeno u posebnim prostorijama, s tim da će u njima moći da puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni", kazala je Krstev.

  Biće zabranjena i proizvodnja slim cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta.

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE