Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izgradnja Kostolca B3 počinje na proleće

    Ugovor sa Kinezima, kojim će i zvanično početi posao na izgradnji Kostolca B3, biće aktiviran 4. januara naredne godine, a građevinski radovi počinju u narednih nekoliko meseci, kaže izvršni direktor Elektroprivrede Srbije Dragan Jovanović.

    Za izgradnju novog energetskog bloka, prvog nakon skoro 30 godina koji treba da donese 350 megavata struje, moći će da konkurišu i domaće firme, a naša strana će se potruditi da udeo domaćih bude što veći. Građevinski radovi počinju u narednih nekoliko meseci.

    Ovo za Novosti ekskluzivno najavljuje Dragan Jovanović, izvršni direktor EPS i bivši prvi čovek "Kostolca". On objašnjava da Srbiju ove zime čeka stabilna sezona snabdevanja strujom jer termoelektrane i "Kolubara" imaju rekordnu proizvodnju.

    Ono što bi moglo da nam pravi proble, i dovede do potencijalnog uvoza kilovata u jeku zime, prema njegovim rečima, jeste niska proizvodnja u hidroelektranama i iznenadni prodori vrlo hladnog vazduha.

    Zvanično, 4. januara postaje efektivan ugovor sa kineskom kompanijom CMEC, koja će graditi blok. Već smo započeli pripremne radove na gradilištu, a Kinezi će, čim se ugovor aktivira, početi rade na dokumentaciji i pripremama za radove. Sve će se odvijati vrlo brzo, pa se kamen temeljac očekuje već na proleće.

    U prvoj fazi koju privodimo kraju sa Kinezima, imali smo dogovor da srpski poizvođači i stručnjaci dobiju 47 odsto posla. Druga faza, u kojoj se gradi B3, ne predviđa unapred sličnu pogodbu, ali ćemo raditi na tome da naše firme dobiju što više, rekao je Jovanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE