Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naše pravosuđe podseća na sigurnu kuću za kriminalce

    Piše: Milenko Vasović, novinar

    Šta li pomisle sudije i njihovi šefovi, šta li  ministar kad jedan spor težak nekoliko desetina miliona evra zastari. Da li, recimo, ministar pravde upita nekoga "kako nam se ovo desilio", da li predsednik Vrhovnog saveta sudstva pomisli da  takav ishod kompromituje čitavo pravosuđe.

    Da li se postupajuće sudije zapitaju šta će reći ukućanima, poznanicima, šta kolegama? Da li se neko zapita kako će poreski obveznici tumačiti takav ishod.

    Namerno ne pominjem imena jer – nema razlike, menjaju se garniture na vlasti, menjaju se ministri, menjaju čelni ljudi u pravosuđu a slika ostaje ista.

    Kada bi pojedini predmeti bili na kladionici mogao bih nepogrešivo da se kladim u ishode. Recimo siguran dobitak je donosio slučaj kofer, pa slučaj Pahomije. Onaj Kertes je čak sam sebi bio svedok saradnik, sve je ispričao samo što nije odredio kaznu. A onda su nastupile milosrdne sestre iz pravosuđa i … znate već, nikom – ništa.

      Da, lako je naknadno biti pametan! U redu – evo još živih slučajeva: razmislite kako će se završiti proces za uništavanje fabrike lekova ili suđenje za prodaju ispita na Pravnom u Kragujevcu? Mogao bih o još ponekom predmetu, ali onda ću naljutiti vlasnika kladionice.

    U srpskom pravosuđu kao da postoji ekipa za zaštitu krupnog kriminala, pa ekipa koja štiti huligane, pa ekipe za ovo i ono…i da ne nabrajam. Za pojedine kriminalce sudnice su njihova sigurna kuća.

    Nikad ništa gluplje nisam čuo od sudskog obrazloženja da osuđeni za šverc droge ne mora na izdržavanje kazne dok ne završi privatni posao. Znači li to da bi i profesionalnom ubici dozvolili isto? Samo da dostavi pouzdane dokaze da ima još jednu avansiranu  likvidaciju. Šta ste rekli? – nije to isto, Pa i nije, dilovanje droge je pogubnije.
    Neki u pravosuđu se ponašaju kao deca na izletu. Dok preskaču lastiš lutalice im jedu užinu. Samo što će klinci ostati bez užine a sudije neće, neki će biti i unapređeni.

    Neću ja da kažem da je osumnjičeni za šverc cigareta sa početka teksta kriv, niti je to moj posao. Ali obzirom na sumnju da je za ogroman novac oštećen budžet, slučaj je morao biti drugačije priveden kraju i da država kaže "kriv je – nije kriv". Ovako je trulo.

    Upozorenje za čitaoce: "Ne pokušavajte ovo kod kuće". Sve ovo napred važi samo za kriminal iznad 10, 20 miliona evra. Drugim rečima, ne nadajte se da će i vaši predmeti zastareti. Ni onaj za saobraćajni prekršaj, ni onaj za neizmiren porez, ni onaj od komunalija, ni onaj… Mi smo ispod radara, nas šišaju nemilice, od nas moraju da napune i one rupe u budžetu koje su zaštićeni napravili.

    Zato očekujte još ažurnije presude, biće ih sve više i sve češće.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE