Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uhapšeno 80 ljudi zbog korupcije

    U najvećoj akciji u borbi protiv korupcije, u toku noći između petka i subota, policija uhapsila 80 osoba, među kojima su jedan bivši ministar, dva pomoćnika ministara, direktori javnih preduzeća, biznismeni, bivši i sadašnji predsednici opština.

    Među uhapšenima su i poznati srpski biznismen Željko Žunić i Slobodan Milosavljević, bivši ministar trgovine, turizma i usluga u prethodnoj vladi. Željko Žunić je vlasnik Beohemije protiv koga su Vojvođanska i Alfa banka podnele krivične prijave Višem tužilaštvu.

    Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da je u akciji borbe protiv korupcije noćas uhapšeno 79 osoba, dok se za pet još traga.

    Kako je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao Stefanović, među 79 uhapšenih su i nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević, Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, kao i biznismen Željko Žunić, vlasnik Beohemije.

    Među uhapšenima su i dva pomoćnika ministara, direktori javnih preduzeća, biznismeni, bivši i sadašnji predsednici opština.

    Stefanović tokom obraćanja nije govorio puna imena uhapšenih već samo njihove inicijale i funkcije koje su obavljali. On je naveo da će biti podnete krivične prijave protiv još 39 lica.

    Svi su uhapšeni zbog sumnje da su od 2004. počinili više krivičnih dela čime je država oštećena za više od 100 miliona evra. Stefanović je precizirao da su uhapšeni zbog korupcije u 20 različitih slučajeva.

    Činjenjem tih dela naneta je šteta od 7,8 milijradi dinara, odnosno 100 mioliona evra budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederovo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

    Prema njegovim rečima, među izvršenim krivičnim delima su od 2004. izvršili krivična dela pranje novca, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, zloupotreba sa javnim nabavkama, za koruptivna dela u oblasti poljoprivrede i izdavanja građevinskog zemljišta u lokalnim samoupravama.

    U poslednjih godinu dana obavljen je najveći deo posla, precizirao je Stefanović i dadao da su najveće zloupotrebe bile u vezi malverzacija sa građevinskim zemljištem.

    "To su bukvalno milionske cifre u evrima i tu smo imali najviše ostećene budžete. Svako od koruputivnih dela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela", rekao je Stefanović.

    Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana. "U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen", rekao je ministar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE