Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija pravi 2.000 najsavremenijih pištolja mesečno, Hrvatska 20 puta više

    Kragujevačka „Zastava oružje“ zbog zastarele tehnologije nije više konkurentna na svetskom tržištu prodaje oružja. Poređenja radi, hrvatski proizvođač oružja „HS – Hrvatski samostrel“ sa proizvodnjom od 40.000 najsavremenijih pištolja nalazi se ispred Srbije.

    Obećanja države, koja je vlasnik 75% kapitala, da će da uloži novac u nove mašine ostala su neispunjena.
    Imamo potpisane ugovore, ali ne možemo da ih ispunimo. Pre tri godine su potpisani izvozni poslovi vredni 50 miliona dolara“, kaže za Blic, Milojko Brzaković, direktor „Zastava oružja“. „Fabrici nedostaju i radnici i stručnjaci jer je mnogo inženjera otišlo u penziju. Sami smo uložili preko milion evra da se fabrika utegne, ali to nije dovoljno“.
    Stanje u „Zastava oružju“, između ostalog, oslikava i neuspeli izvoz pištolja CZ 99 u Egipat koji je zbog tehničke greške propao, a sa njim i 15 miliona evra. Kupci su odustali od nabavke 50.000 pištolja.

    Država traži da uzimamo kredite, umesto da ulože novac u namensku industriju. Na sajmu oružja u Americi videli smo da se savremeno oružje pravi od polimera, specijalnih plastičnih materijala. Proizvodnja je jeftinija, brža, modernija. I zbog toga dobija tržišnu utakmicu”, rekao je Dragan Ilić, predsednik sindikata “Zastava oružje".

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE