Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet koraka do uspešnog ulaganja

    Kupovina stana i automobila, ušteđevina za budućnost ili školovanje dece su neki od razloga zbog kojih štedimo. U uslovima smanjenih kamata na štednju u bankama, novčani investicioni fondovi mogu biti dobra alternativa depozitima banaka, uz viši prinos, ali i uz dnevnu dostupnost sredstava.

    Ukoliko niste skloni riziku, ovakva vsta ulaganja je pravi izbor, jer se u skladu sa investicionom politikom imovina ulaže u kratkoročne depozite u bankama i kratkoročne dužničke papire, i time obezbeđuje visoka sigurnost ulaganja.

    Novac možete da obezbedite i u evrima kroz ’euro cash’ fondove koji posluju po istom principu – ulažući u depozite i dužničke hartije, s tim što je ulaganje denominovano u evrima.

    Treća opcija su balansirani fondovi koji vam nude mogućnost da kroz kombinaciju ulaganja u različite vrste imovine, koje na tržišna kretanja reaguju različito, uz umereni rizik ostvarite pozitivan prinos u dugom roku, a da s druge strane taj prinos, za isti period ulaganja, bude viši od nerizičnih proizvoda.

    Investicioni fondovi su pogodni i za kontinuirani vid štednje, odnosno veoma dobar način da se kroz manja mesečna izdvajanja, ulaganjem u investicione fondove obezbede sredstva za neki cilj u budućnosti, odnosno da se sa malim mesečnim ulaganjima ostvari određeni dugoročni cilj.

    Kako biste uspešno uložili svoj novac, neophodno je da znate sledeće:

    Postavite realne ciljeve i vreme njihovog ostvarenja – Ovo je osnovni korak u uspešnom ulaganju. Ciljevi mogu biti dugoročni i srednjoročni, a vremenski rok utiče na raspodelu sredstava.

    Odredite vaš stav prema riziku  – Da li vam je stabilnost važnija od potencijalnih viših prinosa? Ulaganjem u različite oblike imovine smanjujete rizik ulaganja.

    Neka vreme radi za vas – što pre kreirate svoj investicioni plan imaćete na raspolaganju duži vremenski horizont.

    Vodite računa kome poveravate svoj novac – Odlučite da li ćete ulagati samostalno ili ćete odabrati društvo kojem ćete poveriti svoj novac.

    Budite dosledni svojim odlukama – Kupiti jeftino a prodati skupo deluje kao dobar ulagački model, ali je vrlo teško ostvarljiv. Važno je da budete svesni da investicioni fondovi donose korist, ali ne i da možete da se ’preko noći’ obogatite.

    Raiffeisen banka u svojoj ponudi ima i mogućnost ulaganja u otvorene investicione fondove, odnosno klijenti mogu da ulože svoja sredstva u novčane fondove Raiffeisen CASH i Raiffeisen EURO CASH, i balansirani fond Raiffeisen WORLD.

    Stručnjaci za investiciona ulaganja vam mogu pomoći u postavljanju vaših ličnih ciljeva i realnih očekivanja.

    Pored toga, sve neophodne informacije i savete o ulaganju u investicione fondove možete pronaći i u edukativnom videu Raiffeisen INVEST-a, “Pet koraka do uspešnog ulaganja”
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE