Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRIVATIZACIJA MEDIJA: Kršenje zakona i fiktivan prenos vlasništva

  Privatizaciju medija u Srbiji obeležila su kršenja zakona, a čitav proces je iskorišćen kao paravan za "fiktivni prenos vlasništva sa javnog na privatni sektor politički i finansijski povezanim licima".

  Privatizaciju medija obeležila su kršenja zakona koja se tiču prava određenih subjekata da učestvuju u kupovini medija, rekao je predstavnik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava Dragan Dobrašinović na konferenciji za novinare.

  Podsetivši da je od 73 medija prodato 34, on je ocenio i da su se sve bojazni stručne javnosti i građanskog društva koje su pratile proces obistinile: "Država je formalno izašla iz većine medija, ali je državni novac usmeren ka "miljenicima političke elite".

  "Neki od problema privatizacije su to što su jedan broj medija kupili kupci koji po zakonu i pratećim aktima to ne bi trebalo da budu. Kupovina medija budžetskim novcem, kršenje zakona od strane nadležnih organa za sprovođenje privatizacije, privatizacija bez prenosa akcija", naveo je Dobrašinović.

  Dobrašinović je rekao i da se kao neosnovano pokazalo očekivanje da će privatizacija doprineti ravnopravnom položaju medija i izjednačavanje šansi za pristup javnim fondovima namenjenih informisanju.

  Tanjug u "čudnom stanju"

  Urednik antikorupcijskog sajta Pištaljka Vladimir Radomirović ocenio je da je novinska agencija Tanjug ostala da postoji "u čudnom stanju" i posle dva neuspela pokušaja prodaje i nakon što je formalno pravno prestao da postoji u ponoć 31. oktobra.

  "Za nepostojeći Tanjug u poslednjih mesec i po dana Vlada Srbije uplatila je 94.248.400 dinara. Tanjug nije izbrisan iz registra APR, a 90 ljudi ostalo je da radi, a direktorka Branka Đukić ponudila je nove ugovore o delu na još mesec dana", kazao je on i dodao da se ne zna ko se u tim ugovorima navodi kao poslodavac.

  On je rekao da se postavlja pitanje da li će od 1. januara biti formiran neki novi Tanjug doo sa nekim novim "fantomskim vlasnikom", dodajući da treba videti šta se sprema listovima Politika i Večernje novosti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE