Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poznati privrednik budući premijer Hrvatske

    Poznati hrvatski privrednik Tihomir Tim Orešković izabran je za mandatara buduće Vlade Hrvatske, u okviru postizborne koalicije nezavisne liste Most i desne Domoljubne koalicije Tomislava Karamarka.

    Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poverila je Oreškoviću mandat za sastavljanje nove vlade, a njegovo imenovanje za mandatara potvrdili su lideri Mosta i HDZ, Božo Petrov i Tomislav Karamarko, javljaju hrvatski mediji.

    "Dovršila sam peti i poslednji krug konsultacija. Na samom kraju ovog procesa gospodin Tihomir Orešković uverio me da uživa podršku 78 poslanika Hrvatskog sabora. Stoga mu poveravam mandat za sastavljanje vlade", rekla je Grabar Kitarović i za ponedeljak sazvala sednicu Sabora.

    Orešković je poručio da će učiniti sve da formira kvalitetnu vladu. "Uložiću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu. Pozivam parlamentarnu većinu i opoziciju da nam se pridruži. Nemam sto dana, a to ni ne tražim", rekao je mandatar.

    Karamarko i čelnik Mosta Božo Petrov su nešto ranije na zajedničkoj konferenciji za štampu imenovali Oreškovića za mandatara nove vlade i rekli da se zasad još nije govorilo o ministarstvima, niti je definisan njihov broj, ali je sigurno da će potpredsednici biti jake stranačke osobe.

    Istakao je da je "ovo veliki pomak u hrvatskom političkom životu, da su se predsednici dveju stranaka dogovorili da nijedan od njih neće biti mandatar, nego da će to biti nestranačka osoba".

    Petrov je rekao je da će potpredsedici biti stranački ljudi, a Karamarko da je Orešković "vrhunski profesionalac".

    "Who is Tim?"

    Tihomir Orešković je poznati hrvatski privrednik, rođen 1966. u Zagrebu. Diplomirao je hemiju na Univerzitetu Makmaster u Kanadi, na kojem je završio i MBA studije usmerene na finansije i informacione sisteme.

    Profesionalnu karijeru počeo je 1992. u farmaceutskoj firmi "Eli Lili" u Kanadi, u kojoj je bio na nekoliko funkcija, a iz nje odlazi s mesta direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove. Karijeru nastavlja u "Novofarmu" u Kanadi, članici Teva grupe, na poziciji potpredsednika i glavnog finansijskog direktora.

    "Plivi" se pridružio 2009. kao glavni finansijski direktor za Istočnu Evropu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog finansijskog direktora za region EMIA (Istočna Evropa, Mediteran, Izrael i Afrika). Godine 2012. imenovan je za predsednika Uprave "Plive" i vodi poslovanje "Plive" u regionu Jugoistočne Evrope.

    Pojedini hrvatski mediji, ali i komentari čitalaca, upućuju da Orešković slabije "barata" maternjim, hrvatskim jezikom.

    Foto: Twitter-printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE