Devet ključnih saveta za frilensere

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Devet ključnih saveta za frilensere

  Srbija se, kako smo juče pisali, nalazi na trećem mestu u svetu po broju frilensera. S obzirom da se broj ljudi koji ovako žele da zarađuju povećava, The Guardian piše kako da izbegnete neke od uobičajnih zamki i svoje radno vreme učinite produktivnijim.

  Ponašajte se kao da ste na poslu

  Zato što jeste. Ovo deluje očigledno, ali samo nas par se zaista tako ponaša. Iako radite od kuće, povremeno je dobra ideja da se pretvarate da ste u kancelariji. Adekvatno se obucite, počnite na vreme sa radom, održavajte organizovanim svoj radni prostor i pokušajte da život i posao držite odvojeno.

  Budite dobar šef

  Najopasnija zamka u koju frilenseri upadaju jeste ta da ne udovoljavaju sebi. Jasno je i zbog čega. Sve košta i mi sami plaćamo. Pokušavamo da uštedimo u svakom trenutku, uskaraćujemo sebi stvari koje su nam potrebne da bismo dobro radili. Zato, budite dobar šef i tretirajte sebe onako kako biste voleli da vas tretira poslodavac.

  Platite sebi

  Obezbediti i završiti posao je zabavniji deo. Osigurati da ćete za to biti plaćeni uvek deluje kao dodatni zadatak. Imajte u vidu svaki delić posla koji obavljate i precrtajte ga tek onda kada ste sigurni da ste plaćeni.

  Oterajte krivicu

  Mnogi osećaju krivicu kada rade jer nisu sa svojom decom, a kada su sa njima, onda osećaju krivicu jer ne rade svoj posao. Ovo je klasična lose-lose situacija. Zato prestanite sa tim. Kada radite, onda radite. Kada ne radite, onda ne radite.

  Napravite pauzu

  Svima je ponekad potreban odmor. Dozvolite sebi bolovanje. Imajte bar jedan dan u toku nedelje slobodan, čak i ako to ne može biti vikendom.

  Uzmite povišicu

  Kako se vaše iskustvo povećava, to treba da se odrazi i na vašu platu. Kada biste bili u ulozi zaposlenog, imali biste redovne sastanke sa šefom i sigurno bi se razgovaralo o povišici. Sve ovo važi i ako ste frilenser. Zato, dajte sebi povišicu.

  Koristite „poslovni govor“

  Ovo se posebno odnosi na roditelje koji rade, čiji kućni i poslovni životi imaju običaj da se sudaraju. Evo primera jedne „poslovne rečenice“ koju možete koristiti kako biste ostavili profesionalniji utisak: „Dete mi je bolesno“ = „Na godišnjem sam odmoru“. Govorite kao profesionalac i tako će vas doživljavati.

  Naučite da kažete ne.

  Frilenseri retko kad zapostavljaju posao. Ponekad su entuzijazam i efikasnost ključni, ali biti povremeno nedostupan može imati magičan efekat i učiniti da delujete traženije, pa će samim tim i poslovne ponude biti veće.

  Napravite sebi novogodišnju žurku

  Nova godina može biti depresivan period za frilensere. Svuda oko vas se prave kancelarijske žurke i kokteli. To ne znači da vi ne možete učiniti isto. Ukrasite svoju kuhinju, stavite kapicu za slavlje i održite govor. Proglasite sebe radnikom godine i ludujte malo. Zaslužili ste.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE