Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    O TOME SE NE PRIČA: 4 najčešća izazova sa kojima se preduzetnici suočavaju

    "Preduzetništvo je teško. Kada me pitaju kako je u mojoj kompaniji, sa osmehom potvrđujem kako je odlično na rolerkosteru na kome sam stalno. Ono što oni ne znaju da postoje jako loši ali i jako dobri dani. To je život preduzetnika," svoju priču je podelila na sajtu Women 2.0 Stephanie David.

    Ostavila je svoju karijeru u korporativnom svetu 2013. godine da bi lansirala PopNod, što je aplikacija za online kupovinu. Ove godine PopNod lansirao je drugu aplikaciju za kupovinu koja se tiče društvenog dobra – Wynk.

    To je usamljena profesija
    Nedostajao mi je veliki tim, druženje u kuhinji i razgovri u hodniku, kao i neki intimniji razgovori. Posebno u početku, preduzetništvo je usamljena profesija.“ piše Davidova i dodaje da ju je upravo to nateralo da se povezuje sa novim ljudima i razvija nove veze. Stephanie David je sada povezana sa kreativnim individualcima koji dele ista interesovanja kao ona, i to širom sveta.

    Takmičarski sindrom
    Bilo da ste preduzetnik ili ne, bombardovani ste sa svih strana tekstovima o uspesima startupova. Kada započinjete svoj biznis i čitate ove tekstove pitate se – „Zašto ne ja?“ Ili „Da li bi trebalo da radim isto što i oni?“ Kako sama Stephanie kaže – nisu sve kompanije iste, i ne treba da prate tuđ put već svoj sopstveni.

    Preispitivanje sopstvenih odluka
    Često startup deluje kao sprint. Želimo da vidimo odmah rezultate, i želimo da prestignemo naše konkurente. Kao rezultat, prirodni instinkt je da smanjimo količinu grešaka i takozvanih promašaja, i stalno preispitujemo svoje odluke. Preispitivanje dolazi od toga što ako se nešto ne pokaže dobrim, niko se ne može okriviti osim vas samih. „Ubrzo sam shvatila da greške mogu da budu i dobre, čak i prednost. Što više grešaka napravim, to sam sposobnija da unapred svoj posao. To dalje vodi do mantre mog tima:
    „Rad na nečemu što ima smisla je bolji od težnje za savršenstvom,

    smatra Stephanie David.

    Pohvale retko stižu
    Tokom rada u korporativnom svetu, navikla sam da dobijam kako komplimente i priznanja tako i kritike za moj rad. Pozitivna spoljna priznanja motivisala su me da saznajem više, da dobro radim, čak i teže stvari. Od kada sam preduzetnik ti „spoljni“ komplimenti manje su uobičajeni i uporište moramo da nađemo u sebi, odnosno oslanjajući se na unutrašnja priznanja. Po mom mišljenju, to je ono razlikuje uspešne preduzetnike od neuspešnih. Bez unutrašnje energije, strasti i verovanja u svoju viziju, nema vatre da zapali vaš uspeh,“ zaključuje Stephanie David i dodaje kako rolekoster može biti i zabavan, kao i da ne može da poželi bolje putovanje od ovog. 

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE