Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    2015: Godina premijera

    Ako i za deset godina budu pravili anketu pod nazivom ’Po čemu ćete pamtiti 2015?’, verovatno bi 99,9 odsto anketiranih odgovorilo – po Vučiću. Jednostavno, premijer Srbije bio je glavna tema medija, društvenih mreža i svakodnevnih razgovora, a i lice koje smo najčešće mogli da vidimo na TV ekranima.

    Ne postoji nijedan segment društvenog, političkog i ekonomskog života koji u nekoj meri nije povezivan sa prvim čovekom Vlade Srbije, pa tako ni u ovoj rekapitulaciji 2015. godine, neće proći nijedan mesec, ni događaj, da u njemu udela nije imao Aleksandar Vučić.

    Kao i prethodne godine, u ovoj rekapitulaciji nećemo pominjati ’nerešene slučajeve’ kao što su FAP, Azotara, dolazak Ikee i Lidla, mada je (opet) najavljeno da će sledeće godine, ali neće biti ni pominjanja svih Memoranduma o razumevanju, najava dolazaka, poziva i ’sigurnih’ dolazaka stranih kompanija u Srbiju.

    Januar

    Godina je počela stavljanjem katanca na firmu Južni tok Srbija. Firma koja je postojala šest godina, osnovana je zajednički ruskim i srpskim ulaganjem kako bi se gas sproveo iz Rusije i preko Srbije. U nastavku godine pričalo se da će se naša zemlja naći u projektu Turski tok. Razgovori o tom projektu ipak su krajem ove godine prekinuti nakon pogoršavanja odnosa Rusije i Turske, pa su pripremni radovi na projektu izgradnje gasovoda obustavljeni.

    Na srpsku privrednu scenu u januaru je zakoračio i nemački Toennies najveći privatni proizvođač mesa u Evropi. Tada je najavljen dolazak kompanije, a u aprilu je Vlada Srbije potpisala Memorandum o razumevanju za odgoj tri miliona tovnih svinja godišnje u Srbiji. Ono što koči početak rada je Zakon o poljoprivrednom zemljištu (trenutno u Skupštini), za koji se kaže da se piše upravo za nemačku kompaniju.

    Kraj meseca obeležila je izjava premijera Aleksandra Vučića koji je rekao da su prvi rezultati ekonomskih mera koje je Vlada Srbije preduzela neočekivano dobri, i to „toliko da mu je čak i neprijatno da pročita neke od njih koliko su dobri.“

    Februar

    Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je u februaru Srbiji trogodišnji aranžman iz predostrožnosti. Premijer je ovu odluku MMF-a ocenio kao „priznanje za teške mere“, dok je  ministar finansija Dušan Vujović to video kao dobar signal za investitore. Uslov za sklapanje aranžmana je sprovođenje ekonomskog programa koji obezbeđuje smanjenje fiskalnog deficita, reformu javnog sektora i zaustavljanje porasta javnog duga, odnosno njegovo dovođenje na silaznu putanju od 2017. godine.

    Mnogo buke u medijima donela je vest da je Vlada Srbije angažovala konsultantsku kuću bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira, koja treba da pomogne u formiranju stručnih timova u okviru kabineta premijera Aleksandra Vučića. Takozvani ’Delivery unit’ već u martu je komentarisao premijer rečima da ovaj sistem već daje određene rezultate. Demantovano je da Tony Blair ima ikakve veze sa tim projektom.

    Mid Europa Partners, najveći investicioni fond specijalizovan za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, potpisao je u februaru sporazum o preuzimanju firmi Danube Foods Group BV i Clates Holding BV (zajedno Danube Foods grupa).

    U februaru je iz velike, nekad jugoslovenske kompanije Simpo, nakon 50 godina otišao Dragan Tomić. Kako je najavio  umesto direktorskog mesta, prelazi u privatni biznis, osniva firmu koja će se baviti prodajom nameštaja i opremanjem nekretnina.

    Mart

    U martu je tradicionalno na Kopaoniku održan Kopaonik biznis forum.  Premijer Vučić je na njemu rekao da je Srbija „izgubila preduzetnički duh“. „Imamo inteligentnu naciju i ljude, ali nam se sav biznis oslanja na državu, a privatna inicijativa je maltene nestala“, konstatovao je Vučić i pozvao privrednike da pomognu državi da se to promeni.

    Odbor Skupštine Srbije za finansije prihvatio je većinom glasova predlog posebnog zakona (lex specialis) koji omogućava ubrzanu eksproprijaciju zemljišta za izgradnju projekta ’Beograd na vodi’. Nakon toga, počela je prijava za sve zainteresovane za kupovinu stana u kompleksu, koju je kao ’početak prodaje stanova’ najavio gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Međutim, gradonačelnik je promenio izjavu, i rekao da je počela registracija zainteresovanih za stanove u dve kule u okviru Beograda na vodi i da još nije reč o prodaji, zbog čega se ne može govoriti o ceni kvadrata. Cene kvadrata ostaju i dalje puko nagađanje.

    Železara je dobila novi menadžment. HPK inženjering iz Holandije, Johna Goodisha i Petra Kamaraša, upravljaće Železarom Smederevo, odlukom Vlade Srbije, najavljeno je da svi radnici ostaju na poslu, sa platama većim za deset odsto. Predsednik Vlade izjavio je da očekuje da Železara počne da pravi profit za četiri meseca. Železara se sada nudi Česima i Kinezima.

    Kompanija FIAT Automobili Srbija (FAS) zvanično je najavila novo ime kompanije – FCA Srbija Kragujevac d.o.o, Turska Halk banka i formalno je preuzela Čačansku banku, dok je Telekom Srbija prihvatio ponudu francuske konsultantske firme Lazard Freres SAS za pružanje usluga privatizacionog savetnika u procesu prodaje srpskog operatera.

    April

    Avala film, najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji, prodat je konzorcijumu Filmski put (Film Way) po početnoj ceni od 980 miliona dinara. Filmski put je bio jedini učesnik na aukciji za Avala film, koji je četiri godine bio u stečaju.  U sklopu prodaje nekadašnjeg ’srpskog Holivuda’, kupcu će u paketu pripasti filmski studiji, kao i prava na 220 igranih i više od 600 dokumentarnih filmova.

    Potpisan je Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat ’Beograd na vodi’, gde će Republika Srbija biti vlasnik 32 odsto kapitala, dok će partner iz Emirata biti vlasnik 68 odsto. Prema ugovoru o izgradnji projekat će biti završen za najviše tri decenije, a Eagle Hills će uložiti 300 miliona evra, rekao je Siniša Mali.

    Novinarka Olja Bećković, koja je više od dve decenije vodila emisiju ’Utisak nedelje’, došla je u nedeljnik NIN, gde jednom mesečno, radi intervjue sa izabranim ličnostima.

    Najbizarnija slika meseca je došla iz kopa Tamnava – Zapadno polje u Kolubari gde je Vlada Srbije održala sednicu ispred jednog od kranova po imenu ’Glodar 3’.

    Maj

    Opcija primanja novca preko PayPala od maja je i zvanično dostupna u Srbiji, objavio je ovaj servis za online plaćanje. Na taj način malim prodavnicama i pojedincima u Srbiji omogućeno je poslovanje sa 165 miliona aktivnih PayPal korisnika u 203 zemlje širom sveta.

    U Gračanici je održan poslovni forum privrednih komora Srbije i Kosova, koji je nazvan istorijskim. „Mi privrednici već odavno sarađujemo. Ta saradnja je nekad sklonjena od očiju, možda i politike. Možda se u javnosti to i ne vidi. Ovakav jedan skup nam omogućava da to kažemo javno. Mi radimo uveliko", kazao je privrednik Miodrag Kostić na tom skupu.

    Jun

    U Srbiji počinje tzv. ’migrantska kriza’ gde su hiljade migranata iz Sirije, Iraka, Avganistana, pohrlile prema Srbiji kako bi se dokopale Evropske unije. Dolazak migranata i dalje traje, ali je Srbija i dalje samo usputna stanica.

    Građani Srbije koji budu letovali u našoj zemlji moći će da računaju na poreske olakšice, najavio je u junu premijer Aleksandar Vučić. Premijer je najavio i da će građani koji provedu odmor u našoj zemlji dobiti vaučere sa iznosima za koje će im biti umanjen neki od poreza koje su u obavezi da plaćaju. Vaučeri od 5.000 dinara, prema navodima iz turističkih organizacija, su funkcionisali, a država je akciju ocenila kao uspešnu.

    Ugovorom o formiranju jedinstvenog elektrodistributivnog preduzeća i o pripajanju sedam preduzeća za proizvodnju uglja i struje u Javno preduzeće EPS, prestala je da, između ostalih, postoji Elektrovojvodina.

    Na relaciji Beograd – Novi Sad počeo je da vozi novi Stadlerov voz, stigao je do odredišta tri minuta brže nego što su stizali stari vozovi, jer infrastruktura ne dozvoljava da voz razvije maksimalnih 160 kilometara na sat.

    Jul

    Srbiju je u julu posetila nemačka kancelarka Angela Merkel. Tokom dvodnevne posete Vlada Srbije, Grad Subotica i nemački Continental potpisali su Memorandum o razumevanju za novu invesiciju te kompanije u Srbiji od 17 miliona evra i zapošljavanje 500 radnika.

    Jul mesec je obeležio skandal u Lutriji Srbije gde je tokom TV-prenosa dovedena u pitanje regularnost izvlačenja. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko neće izbeći odgovornost ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotebe i dodao da je stanje u Državnoj lutriji Srbije „za nijansu manje loše od katastrofalnog, ali je i dalje katastrofalno“. Posledica je bila kasnija ostavka direktora ovog preduzeća.

    Kompanija Delta holding je najavila da će započeti izgradnju nekretnina vrednih blizu 400 miliona evra i objavila nameru da uloži do 50 miliona evra u razvoj voćarstva i povrtarstva na jugu Srbije, dok je Uber, kompanija koja putem mobilne aplikacije spaja putnike s najbližim slobodnim vozačima, i pored problema koje ima u gotovo svakoj zemlji u kojoj radi, raspisala konkurs za poziciju generalnog menadžera za Srbiju.

    Avgust

    Javno preduzeće RTV Studio B iz Beograda prodato je za 530.000 evra preduzeću Maksim media, čiji je zakonski zastupnik Ružica Krdžić. Maksim media je kompanija u vlasništvu Miloša Krdžića, vlasnika gradskog TDI radija i osnovana je u februaru ove godine sa upisanim kapitalom od 50.000 dinara.

    Irska kompanija CRH objavila je da je dovršen proces preuzimanja Holcim Srbije i cementare Novi Popovac kod Paraćina.

    Septembar

    Kriza oko migranata pokvarila je odnose u regionu. Nekoliko dana trajala je blokada granice između Srbije i Hrvatske, a kriza je razrešena voljom premijera obe države. U medijima su se pojavili natpisi da su određene kompanije izgubile milione u ovom periodu.

    U Savskom amfiteatru postavljen je kamen temeljac za ’Beograd na vodi’, zajednički projekat Vlade Srbije i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, vredan 3,5 milijarde evra. „Ostavite sumnje vi koji sumnjate, ovde zaista niče novi grad u našem Beogradu“, poručio je premijer i istakao da će srpske firme i srpski radnici graditi novi grad na više od 80 hektara.

    Premijer Aleksandar Vučić u razgovoru s direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde u Vašingtonu tražio je od ove institucije da „vrše dodatni, još veći pritisak na nas kako bi nam rezultati dogodine bili još bolji.“

    Na listi ’Top 500 kompanija u centralnoj Evropi’ za 2015.  koju izrađuje konsultantska firma Deloitte našlo se šest kompanija iz Srbije, u odnosu na deset iz prošlogodišnje liste. Najbolje rangirana srpska kompanija na listi za 2015. je NIS, a na listi su i JP EPS, Telekom Srbija, Tarkett Bačka Palanka, JP Srbijagas i Merkator-S.

    Oktobar

    Premijer Aleksandar Vučić je ’presekao’ i u Srbiji se neće održati vanredni parlamentarni izbori. „Da li će ih biti za šest, osam ili deset meseci, ne znam, ali u narednih tri, četiri, pet, neće ih biti“, rekao je premijer.

    Mesec je obeležila afera oko gradonačelnika Beograda Siniše Malog za koga je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), tvrdila da je kao direktor dve offshore firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj. Priča je i dalje predmet kontraverze.

    Srbija na novoj Doing Business listi Svetske banke zauzima 59. mesto među 189 zemalja, što je realan napredak od devet mesta (korišćeni su drugačiji parametri, po kojima bi Srbija prošle godine bila na 68. mestu). U regionu smo na listi samo ispred BiH i Albanije.

    Novembar

    Mesec je obeležila priča o ’državnom udaru’, koja se praktično svela na sukob dnevnog lista Kurir sa Informerom i Pinkom. Nedelju dana najava da će se to desiti, svelo se na dve rečenice premijera da ’udara’ nije bilo, ali da postoje pritisci. Istekom roka za privatizaciju medija prestao je da važi Zakon o novinskoj agenciji Tanjug, kao i finansiranje iz državnog budžeta, pa je sudbina državne agencije i dalje neizvesna. Ministar privrede Željko Sertić najavio je 2016.godinu kao godinu preduzetništva, a ugašena je stranka Ujedinjeni regioni Srbije sa, kako neki mediji prenose, 153 miliona dinara duga.

    Decembar

    U trenutku pisanja ovog teksta (10.decembar) Srbija u decembru očekuje otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, usvajanje budžeta za 2016.godinu. Premijer Vučić objavio je da Vlada odustaje od prodaje Telekoma Srbije i da ponude koje su stigle nisu bile dovoljno dobre. Decembar će ostati upamćen po aferi sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem kojeg je uvreda novinarke (možda) koštala ministarskog mesta.

    Foto: Beta, Medija centar beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE