Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRIRUČNIK ZA MALI BIZNIS: Kako početi sa 800 evra?

  Srpska asocijacija menadžera (SAM) spremila je 150 predloga za započinjanje sopstvenog posla za radnike preduzeća u restrukturiranju, koji su uz otpremnine ostali bez posla, ali i za bilo koga drugog ko na raspolaganju ima od 800 do 8.000 evra.

  Uzgajanje višerodne maline na površini od 200 metara, zahteva početno ulaganje od 1.700 evra, a žalfije na jednom hektaru 1.200 evra. Primeri ideja koje su navedene u priručniku SAM-a su recimo i proizvodnja plastičnih kesa za koju je u startu potrebno uložiti oko 7.000 evra, ili proizvodnja pletene žice za koju je potrebno uložiti 2.500 evra u startu.

  "Trudili smo se da sve ideje budu izvodljive na celoj teritoriji Srbije, a zatim da one budu u rasponu početnog kapitala od recimo 800 evra, pa do 5.000 ili eventualno 8.000 evra. Toliko je, naime, procenjeno da će radnici dobijati po osnovu otpremnine", rekla je za Tanjug izvršna direktorka SAM-a Jelena Bulatović.

  Prema njenim rečima, ideje koje zahtevaju nešto veća ulaganja u startu, mogu da se realizuju i tako što će se više kolega udružiti i zajedno pokrenuti posao.

  "Za svakog ima po nešto. A u svom priručniku smo naveli uz svaku ideju, šta je sve potrebno, na kolikoj površini ili prostoriji može da se radi, da li je neophodna kupovina mašina. Takođe, piše i koliko je minimalno početno ulaganje, dalja ulaganja, kako registrovati preduzetničku radnju, preduzeće ili poljoprivredno gazdinstvo, koliko ljudi je potrebno angažovati…", objašnjava Bulatović.

  SAM je nedavno nagradio najbolje menadžere u Srbiji.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE