Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU očekuje donošenje zakona o finansiranju Vojvodine

  Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je da Evropska unija očekuje da Srbija usvoji zakon o finansiranju Vojvodine, kao što je to propisano Ustavom Srbije.

  Kocijančićeva je za Radioteleviziju Vojvodine kazala da je nivo pokrajinske autonomije suverena odluka Srbije kao kandidata za članstvo u EU, ali je dodala da je istovremeno poštovanje vladavine prava jedan od ključnih uslova u procesu pridruživanja.

  "Evropska komisija je u više navrata pozivala na usvajanje ovog zakona u svojim godišnjim izveštajima. To je, ujedno, od suštinskog značaja za omogućavanje napretka u našim pregovorima o poglavlju 23 koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima", kazala je Maja Kocijančić.

  Dodala je da lokalne vlasti treba da budu više konsultovane prilikom donošenja novog zakonodavstva koje ima lokalne implikacije.

  Komentarišući deo Izveštaja o napretku Srbije u kojem se izražava zabrinutost zbog slučajeva nasilja, zastrašivanja i neregularnosti na pojedinim lokalnim izborima, koji još uvek nisu istraženi, Maja Kocijančić je objasnila da su očekivanja EU u vezi sa lokalnim izborima ista kao i za bilo koje druge izbore u bilo kojoj demokratskoj zemlji.

  "Oni treba da ispune međunarodne standarde, posebno da obezbede politički pluralizam, poverenje, transparentnost i odgovornost, bez prostora za zastrašivanja i nasilja", kazala je Maja Kocijančić.

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE