Trebaće vremena da svet pređe na elektro-automobile

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trebaće vremena da svet pređe na elektro-automobile

  Električni automobili već su viđeni kao novi, jeftiniji i zdraviji vid prevoza, ali da bi se svet "prešaltao" na elektro-automobile, biće potrebno mnogo više vremena nego što smo mislili.

  Potreba za smanjenjem emisije štetnih gasova će uskoro naterati autoindustriju da proizvodi više električnih vozila.

  Norveška je već predložila da se do 2025. godine eliminiše prodaja novih automobila sa klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, dok su članice ZEV alijanse, organizacije koja se zalaže za korišćenje vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, predložile isto, ali do 2050. godine.

  Međutim, uprkos ovim ambicioznim planovima, ostaje veliko pitanje koliko će vremena biti potrebno da se preko bilion i više vozila sa klasičnim motorima, zameni automobilima na električni pogon.

  Kada bi zakon o ograničenjima broja vozila sa unutrašnjim sagorevanjem sutra stupio na snagu, trebalo bi skoro dve decenije da bi polovinu klasičnih automobila svet zamenio električnim, piše na sajtu kompanije FleetCarma, koja se bavi menadžmentom transporta.

  Pozivajući se na sva dosadašnja iskustva, kompanija navodi da, kada bi zakon stupio na snagu danas, proizvođač bi prva vozila sa električnim motorima mogao da predstavi tek 2019. godine.

  Valja napomenuti da se to se odnosi na samo jedan model automobila, dok bi, dodaje FleetCarma, za transformaciju kompletne proizvodne linije trebalo pet do šest godina.

  Međutim, to je tek početak celog procesa. Od trenutka kada se proizvođač "povinovao" zakonu, sledi dugotrajan proces zamene polovnih automobila koji se već koriste na putevima, novim električnim vozilima.

  Imajući u vidu da je prosečna starost automobila na putevima u Sjedinjenim Američkim Državama više od 11 godina, što je rekord, gruba računica pokazuje da bi zamena 50 posto klasičnih autmobila električnim, trajala bi do 2037. godine.

  Treba podsetiti da su SAD poslužile samo kao primer i da se u mnogim manje razvijenim zemljama voze automobili sa "dubljom" prosečnom starošću, a da se u pomenutom "ogledu" krenulo sa pretpostavkom da zakon o ograničenju vozila sa klasičnim motorima stupi na snagu odmah, što je, naravno, nemoguće.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE