Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija iduće godine počinje pripreme za privatizaciju NLB-a

    Slovenija će u idućoj godini započeti pripreme za privatizaciju većeg dela Nove Ljubljanske banke (NLB), dok se ne računa na novi pokušaj prodaje Telekoma Slovenije, predviđa plan upravljanja državnom imovinom koji je prihvatila slovenačka vlada.

    Vlada je dala svoju saglasnost na plan upravljanja državnim portfeljom koji je doneo Slovenački državni holding (SDH) koji upravlja državnom imovinom u vrednosti desetak milijardi evra, potvrdio je nakon sednice ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

    Budući da je Evropskoj komisiji obećana privatizacija najveće banke u državnom vlasništvu za koju rok ističe 2017. godine, iduće će se godine obaviti pripreme za prodaju državnog udela koji će se spustiti na 25 posto plus jednu deonicu. Prodaja dela deonica te banke obaviće se sistemom inicijalne javne ponude deonica.

    S druge strane, planom nije previđen ponovni tender za prodaju Telekoma Slovenije, državnog telekomunikacijskog operatera, nakon što ove godine nije uspela prodaja te kompanije jednom britanskom finansijskom fondu zbog razlike u gledanjima na taj potez koji se pokazao među strankama koje čine koalicijsku vladu premijera Mire Cerara.

    Plan SDH-a za 2016. godinu predviđa da će se nastaviti prodajni postupci za Adriju Airways, Cimos, Palomu i mariborsku banku NKBM, te da će se zaključiti već početkom godine, dok će se pre privatizacije u preduzećima Peko, Polzela, Sava i nekim drugima izvršiti restrukturiranje njihova poslovanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE