Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OČEKIVANO: Fed podigao kamatnu stopu. VUČIĆ: Ne valja

    Američka centralna banka (Fed) podigla je prvi put posle skoro deset godina referentnu kamatnu stopu, kao što se to očekivalo na svetskom tržištu, saopštio je monetarni odbor banke.

    Kako su javile svetske agencije, Fed je podigao za četvrtinu procentnog poena svoju referentnu kamatnu stopu koju je držao između nule i 0,25 odsto od kraja 2008. godine da i bi se podstakao oporavak privrede posle finansijske krize.

    Sada će kamatna stopa biti u rasponu od 0,25 do 0,50 odsto ,a odluka o dizanju stope doneta je na sastanku koji je počeo dan ranije u sedištu Feda.

    Monetarni odbor je naveo da će dalje povećanje kamatne stope biti postepeno, dodajući da bi trebalo da bude oko 1,4 odsto do kraja 2016. godine.

    Banka je ocenila da se situacija na tržištu rada značajno poboljšala ove godine ocenivši da će inflacija biti do dva odsto.

    Vučić: Ovo neće dobro uticati na srpski javni dug

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da odluka Američkih federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa neće dobro uticati na srpski javni dug.

    "Do sad nas nije pogodilo srećom, neće dobro biti, novi rast dolara povećaće javni dug Srbije", kazao je Vučić na konferenciji Economista u Beogradu.

    Stručnjak: Odluka FED-a neće mnogo pogoditi zemlje u razvoju

    Analitičar britanskog lista Ekonomist Lazar Kekić ocenio je danas da odluka američke Uprave federalnih rezervi (FED) da poveća kamatne stope neće imati preterano negativan uticaj na zemlje u razvoju, uključujući i Srbiju.

    "Srećom po zemlje kao što je Srbija, to povećanje je dosta blago, tako da može da se apsorbuje i uticaj na zemlje u razvoju neće biti toliko dramatičan", izjavio je Kekić za agenciju Beta.

    On je dodao da je odluka Feda očekivana i da nije nikoga iznenadila.

    Prema njegovim rečima, ta odluka ipak mora imati i određen negativni uticaj na države u razvoju.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE