5 stvari zbog kojih ćemo zažaliti kada ostarimo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 stvari zbog kojih ćemo zažaliti kada ostarimo

  Skorija studija sa Kolumbija Univerziteta pronašla je da donosimo 70 odluka dnevno. Čak i kada naš mozak nije umoran, teško donosi odluke. Umesto da se osloni na znanje koje smo stekli, u procesu donošenja odluke, naš mozak se fokusira na specifične detalje sećanja.

  Na primer, ako kupujete novi auto, i pokušavate da se odlučite da li da kupite kožna sedišta, iako znate da ne možete da ih priuštite, vaš mozak može da se fokusira na sećanja divnog mirisa i osećaja kožnih sedišta koje je, na primer, vaš otac imao… Umesto da se fokusirate na to kako ćete otplaćivati mesečne rate.

  Bronnie Ware je radila kao medicinska sestra palijativne nege, odnosno sa ljudima kojima je ostalo od 3 do 12 meseci života. Neke od njih pitala je za čim najviše žale u životu, i dobijala je stalno iste odgovore.

  Donošenje odluka zasnovanih na onome šta drugi misle
  Razočarenje može biti ili svojim karijerom (poslom, fakultetom koji su izabrali zbog nekog drugog), ili bilo koja odluka koju donosite da bi nekog učinili srećnim. Na taj način udaljavate se od samog/same sebe, i od svog instinkta i osećaja.

  Previše rada
  Kada puno radite to je dobar način da utičete na svet, učite, napredujete, da se osećate ostvarenim, i ponekad da pronađete sreću, ali postaje problem kada se udaljavate od porodice ili bliskih prijatelja.
  Ironično, često radimo mnogo da bismo zaradili za ljude do kojih nam je stalo. Ključ je pronaći balans između rada onoga što volimo i da budemo sa onima koje volimo.

  Ne izražavamo svoja osećanja
  Od malih nogu nas uče da emocije mogu da budu opasne, tako da moramo da ih kontrolišemo i potiskujemo. Ali suviše potiskivanja može da dovede do toga da emocije eksplodiraju. Najbolje što možemo da uradimo jeste da stavimo osećanja direktno na sto. Iako može da bude bolno kada inciramo neki razgovor, tera nas da budemo iskreni i transparentni.

  Ne ostajemo u kontaktu sa prijateljima
  Kada uđemo u nedeljnu rutinu, vrlo je lako da izgubimo iz vida koliko su nam bitni ljudi. Veze sa starim prijateljima su prva stvar koju odbacujemo kada smo suviše zauzeti. Ovo je velika nesreća jer su upravo prijatelji ti koji nam pomažu da se oslobodimo stresa. Bliski prijatelji daju nam energiju, nove poglede na život i osećaj pripadnosti.

  Ne dozvoljavamo sebi da budemo srećni
  Kada se život približava kraju, sve teškoće sa kojima smo se suočavali odjednom postaju trivijalne u odnosu na dobra vremena. To je zato što ljudi shvataju, da je u većini slučajeva, patnja stvar izbora.
  Učenje da se smejemo i budemo srećni, posebno u nekim stresnim situacijama, izazov je uvek, ali je na nama da uložimo napor da iskusimo radost kad god možemo.

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE