Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TRŽIŠTE ORUŽJA: SAD i Evropa u padu, Rusi i Turci rastu

    Proizvodnja oružja u zemljama koje su do sada bile lideri u ovoj oblasti, lagano opada, ali zato neke druge, pre svih ruske firme, beleže povećanje prodaje za neverovatnih 48,4 procenta, zaključak je švedskog Instituta za istraživanje mira SIPRI.

    Na zapadu Evrope pad iznosi 7,4 odsto, a u SAD oko četiri procenta. Na suprotnom kraju liste SIPRI je, međutim, čak 36 kompanija van Amerike i zapadne Evrope, čija je delatnost u ovoj oblasti skočila i to za 25 odsto.

    Zapadnoevropski i američki koncerni zadržali su prvih deset mesta na listi "najagilnijih" prodavaca. Kompanije u Americi i dalje dominiraju sa 54,4 procenata ukupne prodaje oružja u svetu.

    SIPRI beleži i činjenicu da su u odnosu na 2013. u 2014. godini nemačke firme povećale prodaju za 9,4 odsto. Koncerni iz Kine nisu obuhvaćeni izveštajem zbog, kako se obrazlaže, nepouzdanih podataka, dok Japan beleži porast od 14,7 posto u odnosu na prethodnu (2013) godinu.

    Na čelu liste drži se američki Lockheed Martin, svetski lider još od 2009. godine, sa obrtom od 37,5 milijardi dolara. Na drugom mestu je Boeing sa 28,3 milijarde, a trećeplasirani je britanski koncern BAE sistems sa 25,7 milijardi dolara.

    >>>>Za industriju naoružanja nema krize

    Prema objašnjenju analitičara, za nemački skok prodaje zaslužan je, pre svih, koncern Thyssen Krupp, čiji porast prodaje bezmalo dostiže 30 odsto, pa se na globalnoj listi trgovaca oružjem, nalazi na 42. mestu. Rheinmetall je na 31. mestu, sa obrtom od oko tri milijarde dolara, a Krauss-Maffei Wegmann na 83. mestu, sa oko 940 miliona dolara.

    Nemački magazin Štern navodi da se na listi prvih sto proizvođača prvi put pojavio turski koncern TAI, na 89. mestu. Na listi je već Aselsan, na 73. mestu. Aselsan je, od 2005. do 2014. godine, utrostručio prodaju oružja, a TAI je svoju povećao za čak 11 puta.

    Iz instituta SIPRI ističu da uz Tursku, još nekoliko zemalja spadaju u takozvanu grupu koja obećava kad je izvoz oružja u pitanju. Tu su Brazil, Indija i Južna Koreja. Sve ove države beleže prosečno povećanje prodaje naoružanja od oko pet procenata.

    Prvih sto najvećih proizvođača oružja zabeležilo je u 2014. godini umeren pad u trgovini vojnih usluga i oružja za 1,5 odsto. Rusija je, istovremeno, gotovo udvostručila svoju delatnost u toj oblasti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE