Zaposlenost u EU raste, osim u Hrvatskoj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposlenost u EU raste, osim u Hrvatskoj

  Hrvatska je u trećem kvartalu uz Portugal i Maltu bila među malobrojnim zemljama Evropske unije koje su zabeležile pad zaposlenosti, pokazao je izveštaj Eurostata.

  U trećem ovogodišnjem tromesečju prema sezonski prilagođenim podacima broj zaposlenih u Hrvatskoj smanjen je za 0,6 odsto u poređenju sa prethodna tri mjeseca, kada je uvećan za blagih 0,1 odsto. Pad broja zaposlenih zabeležili su još samo Portugal i Malta, za 0,5 odnosno 0,3 odsto.

  Najveći rast broja zaposlenih među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao zabeležen je u Estoniji, za 2,1 odsto, i u Mađarskoj, za 0,8 odsto. Slede Irska, Španija, Luksemburg i Velika Britanija, gde je broj zaposlenih u odnosu na drugo tromesečje 2015. godine redom porastao za 0,6 odsto.

  Hrvatska je ujedno bila i jedina zemlja EU u kojoj je broj zaposlenih u trećem kvartalu smanjen na godišnjem nivou, blagih 0,3 odsto. Najveći je skok broja zaposlenih na godišnjem nivou u trećem tromesečju zabeležen je u Estoniji, za 4,4 odsto, te u Španiji i Irskoj, za po 3,0 odsto.

  Na nivou EU sezonski prilagođen broj zaposlenih u trećem je kvartalu na tromesečnom nivou porastao za 0,4 odsto, nakon 0,3-procentnog rasta u prethodnom tromesečju. Evrozona je beležila suprotan trend pa je broj zaposlenih u trećem kvartalu porastao 0,3, dok je u prethodna tri meseca uvećan 0,4 odsto.

  Na godišnjem nivou, broj zaposlenih porastao je za 1,1 odsto u 28-članoj EU i 19-članoj evrozoni, otprilike istim tempom kao i u drugom tromesečju. Ukupno je u trećem kvartalu u EU bilo zaposleno 229,8 miliona muškaraca i žena, od čega njih 151,5 miliona u evrozoni, procenjuju u Eurostatu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE