Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto su deca u Japanu toliko nezavisna?

    U Japanu, deca se voze podzemnom železnicom sama, a roditelja ni na vidiku. Razlog leži u društvenom poverenju više nego u oslanjanju “na sopstvene snage”.

    U Japanu je to uobičajen scenario – deca uzrasta 6 ili 7 godina idu ili se vraćaju iz škole, u grupi ili sami. Roditelji obično šalju svoju decu “u svet” veoma rano. Idu sami u prodavnicu ili u pekaru, piše Citylab.
    Japanci brze vozove smatraju sigurnim i bezbednim u svakom pogledu. I sami roditelji su ih koristili još dok su bili mlađi od svoje dece. Prednost je u tome što mlađa generacija sada ima i mobilne telefone.

    Mnogi antropolozi radili su svoje doktorske disertacije na temu odrastanja u japanskoj kulturi. Šta je to što toliko doprinosi nezavisnosti kod dece u Japanu? U pitanju nije samodovoljnost, odnosno pouzdanost u sopstvene snage koliko mogućnost oslanjanja na čitavo društvo. “Deca u Japanu rano nauče da bilo ko u društvenoj zajednici može da pozove ili bude pozvan da pomogne drugima,” smatraju antropolozi.

    To se uči još u školi gde deca poslužuju ručak i čiste za sobom, umesto što se oslanjaju na osoblje. Oni imaju svest o prostoru koji dele – svako nosi svoj deo odgovornosti, i to im je usađeno od malih nogu. Kao što će ulice za njima biti čiste, tako dete u Japanu zna da može da se osloni na bilo koga ukoliko mu je pomoć potrebna.
    Japan ima vrlo nisku stopu kriminala, što je ključni razlog zbog kog se roditelji osećaju sigurnim da pošalju decu samu u školu ili u prodavnicu. Takođe, Japanci uglavnom svuda idu peške, ili koriste javni prevoz, dok se najmanje voze automobilima. Vozači bez imalo oklevanja propuštaju pešake i bickliste.

    Dajući im takvu slobodu, roditelji automatski imaju poverenja ne samo u svoju decu, već i u celu zajednicu. Mnoga deca širom sveta nemaju takvu slobodu niti samostalnost. Razlog leži u poverenju, u zajedničkom radu, u svesti o kolektivu. Takav osećaj se gradi godinama, ne dolazi preko noći. Kultura života se dugoročno gradi i ostavlja se pokolenjima.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE