Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Neko hoće da zameni poljoprivrednike`

    "Umesto 13.000 korisnika zemljišta, novim Zakonom o poljoprivredi hoće da daju zemljište pravnim licima, jer će zaposliti druge ljude i investirati, a mi smo već investirali", kaže predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš.

    "Više meseci je poznato da se izmenom zakona namerava jednom pravnom licu dati 30 odsto zemljišta na 30 godina. Neko hoće da nas zameni, da zemljište obrađuje neko drugi. Pored toga, nije urađena restitucija, ne znamo koliko imamo obradivog zemljišta zbog katastra, ulazimo u problem da planiramo na bazi nečega što ne znamo šta imamo", smatra Kiš.

    On kaže da se Asocijacija poljoprivrednika protivila tome da se obradivo zemljište izdaje u zakup na 30 godina, ali da je Vlada i pored toga donela odluku da nastavi tako. kako kaže, zahtevi poljoprivrednika ne predstavljaju ultimatum Vladi Srbije, piše N1.

    "Mi smo radili na tome osam meseci i sigurno nije ultimatum da se povuče zakon. Ako vidimo da je sve obesmišljeno, da zakon neće biti sprovodiv, kako da s određenim izmenama nastavimo dalje i da nam posle neko kaže vi ste to tražili. Ne nismo, i u ministarstvu i u Vladi znaju da je za sam zakon neprihvatljiv. Zakon mora da se povuče jer mislimo da se amandmanima ne može propraviti, zakon je nesprovodiv", rekao je Kiš.

    On kaže da su poljoprivrednici svesni da se mora investirati i da se u načelu slažu sa tim.

    "Ali, ako moramo odmah da damo obradivu zemlju to je neprihvatljivo i mislimo da to nigde nije praksa, samo zato što će možda investirati u narednih 10 godina".

    Govoreći o protestu, predsednik Asocijacije poljoprivrednika kaže da razgovor sa ministarkom poljoprivrede teško može da bude uspešan, jer, kako je rekao, "ministarka kaže da ne zna zbog čega protestujemo i da nas ne razume".

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE