Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nervoza pred odluku Feda

    Američka centralna banka po svemu sudeći ove nedelje će podići referentnu kamatnu stopu koja je od izbijanja krize na rekordno niskom nivou.

    Na tržištima vlada nervoza, ali ne zbog samog podizanje kamate, pošto je to očekivano, već zbog iščekivanja obrazloženja Federalnih rezervi koje će pratiti tu odluku, pošto će u njemu biti formulisana predviđanja kada će uslediti novo podizanje.

    Zasad se očekuje da će referentna kamatna stopa Feda, koja je sada na 0,2 odsto, biti i za toliko povećana, što će biti i prvo podizanje referentne kamate od 2006. godine.

    Agresivno podizanje kamatne stope, po kojoj centralna banka pozajmljuje novac drugima, povećaće kamate koje naplaćuju banke kompanijama i možda dovesti u opasnost američku ekonomiju, ali i uneti nestabilnost na berze.

    Investitori pre žele da Fed naznači spor i postepen niz podizanja kamata, što će omogućiti periodično razmatranje stanja privrede kako bi se ustanovilo da je privreda dovoljno stabilna da izdrži novo povećanje kamata.

    Federalne rezerve su svoju kamatu na rekordno nizak nivo spustile 2008. da bi pomogle finansijskom sistemu da prevaziđe krizu. Sada kada je tržište rada skoro u potpunosti ozdravilo, centralna baka SAD je spremna da vrati kamatu na normalne nivoe.

    Zvaničnici Feda su prethodnih meseci najavljivali postepeno podizanje referentne kamate, ali investitori žele da u sredu čuju nove garancije. Većina ekonomista ipak veruje da će Fed naznačiti sporo podizanje kamata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE