Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proslavljeno društveno odgovorno poslovanje u Srbiji

    Na konferenciji CSR Forum, održanoj u Malom pozorištu „Duško Radović“, biznis zajednica okupila se da proslavi rezultate u sprovođenju društveno odgovornog poslovanja i usvoji ciljeve za narednih 5 godina koji će doprineti boljem društvu. Tradicionalnu godišnju konferenciju, po šesti put, organizovali su Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv.

    Na konferenciji je predstavljen evropski Manifesto o društveno odgovornom poslovanju o čijem značaju je govorio i Majkl Devenport, Šef delegacije Evropske unije u Srbiji. Devenport je istakao važnost društveno odgovornog poslovanja u vremenima ekonomske krize kao i neophodnost dalje posvećenosti ovom cilju. Evropski Manifesto o društveno odgovornom poslovanju, lansiran u junu ove godine, predstavlja odgovor na izazove koje je istakla Evropska komisija u Evropskoj strategiji 2020 i podseća vlade, velika i mala preduzeća širom Evrope na neophodnost zajedničkog delovanja i preduzimanje akcije radi održivog, pametnog i inkluzivnog rasta.

    Predstavnici kompanija članica Foruma za odgovorno poslovanje, uz podršku evropskog ambasadora, simbolično su podržali ovu inicijativu i iskazali nameru da rade na ostvarivanju ciljeva Manifesta i tako se pridružili evropskom pokretu od više od 10,000 kompanija i 40 nacionalnih mreža društveno odgovornih kompanija. Ciljevi obuhvataju rad na povećanju zapošljivosti i inkluzije, uvođenju novih održivih metoda proizvodnje i potrošnje, kao i poštovanje ljudskih prava i povećanju transparentnosti poslovanja.   

    Na konferenciji su nagrađene dobre prakse u društveno odgovornom poslovanju. Priznanja za doprinos nefinansijskom izveštavanju u Srbiji i uvođenje globalno priznatih standarda (Global Reporting Initiative) za izveštavanje o održivosti uručena su kompanijama: Erste Banka, Coca-Cola Hellenic,  Banca Intesa, NIS Gazprom Neft, Delta Holding, Titan Cementara Kosjerić, Eurobank Srbija, Hemofarm a.d. i Atlantic Group. Kroz izveštavanje obezbeđuje se transparentnost koju zainteresovane strane veoma cene, ali imaju i priliku da iskažu svoja očekivanja što kompanijama omogućava da bolje procene rizike i šanse. 

    Po peti put na CSR Forumu dodeljena je i godišnja Nagrada za korporativno volontiranje. Nagradu za korporativno volontiranje, dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv s ciljem da se nagrade i promovišu one kompanije koje ulažu u lokalnu zajednicu kroz lično angažovanje svojih zaposlenih, razvijajući konstruktivna partnerstva sa organizacijama i institucijama u lokalnoj zajednici. Nagrade su uručene kompanijama: Erste Banka u kategoriji Ekspertskog volontiranja, GlaxoSmithKline u kategoriji Inovativni pristup volontiranju, zalaganje i ostvareni uticaj u pro bono podršci, Banca Intesa u kategoriji Najbolji volonterski program, L’Oréal Balkan u kategoriji Merenje rezultata, Direct Media u kategoriji Najuspešnije partnerstvo u lokalnoj zajednici i Delta Holding u kategoriji Razvoj zaposlenih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE