Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HAHN u SKUPŠTINI: EU za Srbiju postaje ostvariv cilj

    Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio je danas u Beogradu da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU "početak suštinskog dela procesa pristupanja EU" koje za Srbiju postaje ostvariv cilj.

    U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije Hahn je rekao da je Srbija ostvarila veliki uspeh na putu ka EU, posebno u sprovođenju reformi, dijalogu sa Kosovom i saradnji sa susedima u regionu.

    Hahn je rekao da je "14. decembar početak procesa" i da je "sada potrebno potvrđivanje preuzetih obaveza i nastavak reformi" posebno u oblasti pravosuđa, vladavine prava, borbi protiv korupcije, slobodi izražavanja "koja je sa stanovišta EU neprikosnovena".

    Han je dodao da je napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom ključan za dalji napredak Srbije u procesu evrointegracija.

    U obraćanju poslanicima evropski komesar je naveo da je Vlada Srbije nastavila ambiciozne privredne i strukturne reforme koje će doprineti stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i koje će unaprediti konkurentnost i stvoriti nova radna mesta.

    Hahn je kazao da je impresioniran i "pozitivnim i humanim načinom postupanja prema izbeglicama, koji su pod teškim okolnostima pristizale u Srbiju".

    "To veoma cenimo i pružićemo podršku Srbiji u suočavanju sa ovim izazovom", dodao je on.

    Hahn je kazao da Srbiji sledi temeljno sprovođenje reformi i potvrđivanje preuzetih obaveza, da je potrebno sprovesti reformu u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije i slobodi izražavanja koja je sa stanovišta EU neprikosnovena i od suštinskog značaja za EU.

    Takođe, kako je dodao, neophodne su reforma u javnoj upravi, borba protiv diskriminacije i ekonomski razvoj.

    "Srbiji su potrebne ove reforme ne zbog EU, već zato što mogu modernizovati Srbiju i doneti korist njenim građanima. Administracija će biti efikasnija, građani će imati pristup boljim javnim uslugama, zdravstvenoj zaštiti, a deca obrazovanju", naveo je Hahn.

    On je istakao i da je parlament ključni činilac u tom procesu, pošto je skupština mesto gde se ostvaruje konsenzus i gde treba da se razgovara o svim zakonima koji se usvajaju u procesu pristupanja EU.

    Zbog toga hitan postupak usvajanja zakona treba primenjivati samo u vanrednim, specijalnim slučajevima jer je važno da se o zakonima raspravlja, dodao je evropski koemsar.

    Hahn je kazao i da je impresioniran predsedavanjem Srbije OEBS-u i uspešnom organizacijom Ministarskog saveta.

    On je dodao da je EU zasnovana na vrednostima demokratije i vladavine prava, da je pretrpela najgoru finansijsku krizu od Drugog svetskog rata, da je susedstvo EU i dalje nestabilno i da su pred njima brojni izazovi od terorizma i migracija do energetske nestašice u svetu.

    "U svemu tome sve više zavisimo jedni od drugih.To su ne samo evropski izazovi nego globalni, koje moramo zajedno rešavati kao Unija i zajedno sa ;Srbijom", istakao je Hahn.

    Podsetivši da 28 zemalja članica EU podržava Srbiju na njenom evropskom putu, Hahn je ocenio da bi na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, 14. decembra, "trebalo da otpočne konačan proces da se Srbija uvede tamo gde pripada, u porodicu EU".

    Foto: tanjug screenshot

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE