6 navika koje određuju koliko ćete dugo živeti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  6 navika koje određuju koliko ćete dugo živeti

  Naučnici su razvili novu teoriju životnog stila koji određuje rizik od smrti, baziranu na lošim navikama. Istraživači iz Australije izdvojili su šest glavnih faktora koji određuju koliko ćemo dugo živeti.

  U novoj studiji objavljenoj u žurnalu PLOS medicina, a koju prenosi "Time", istraživana je grupa od 231.048 Australijanaca starosti od 45 godina i više, i bili su praćeni oko 6 godina. Izdvojeno je šest karakteristika koji povećavaju rizik od smrti: pušenje, alkohol, režim ishrane, psihička neaktivnost, fizička neaktivnost, i san.

  Rezultati istraživanja pokazuju da ljudi koji su imali neku od ovih navika imali su i veći rizik od smrti. Ukoliko nijedan od učesnika ili učesnica nije imao nijedan od ovih faktora, rizik bi mogao da se smanji za trećinu.

  Interesantno, kratko vreme spavanja ima manje efekta na rizik od smrti nego dugo spavanje. Tačan uzrok se istražuje, ali autori studije kažu da je moguće da duži san ustvari pokazuje bolest, umor i depresiju. Takođe, sedenje samo po sebi nema veliki uticaj na “skraćivanje života”, ali u kombinaciji sa, na primer, malo ili nimalo vežbe, daje najjači efekat.

  Današnji način života upravo podstiče ovakvu fizičku (ne)aktivnost. Na poslu uglavnom sedimo, do kuće idemo prevozom ili kolima, dosta sedimo gledajući televiziju… Dobra vest je da znajući sve ove loše faktore, možemo da utičemo na njih. Nikad nije kasno. Čak i male promene mogu dosta da doprinesu  – na svakih 45 minuta do sat vremena koje provedete sedeći, ustanite i prošetajte se. Pauzu iskoristite da se prošetate, takođe i put do kuće (ukoliko je moguće). Izađite nekoliko stanica ranije, i(li) hodajte onim delom grada koji vam najviše prija. Vikende takođe iskoristite za aktivnost – makar bila i šetnja do prodavnice i nazad.

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE