Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nezaboravan govor Jima Carreya: Život je kratak da bismo igrali po pravilima

    Znamo Jima Carreya kao jednog od najvećih komičara modernih vremena, a njegovi filmovi nam uvek podignu raspoloženje. Ali, posle čitanja njegovog elokvetnog govora, koji je dao na Maharishi univerzitetu i koji je posvetio ljudima širom sveta, videćete da je i neverovatno mudar čovek.

    „… Moja duša nije omeđena granicama mog tela. Moje telo svodi se na ograničenost moje duše. Često kažem da želim da ljudi mogu da ostvare sve svoje snove o bogatstvu i slavi, i tako shvate da tu neće naći svoj osećaj kompletnosti. Mogu vam reći iz iskustva, efekat koji imate na druge je najvrednija valuta koja postoji. Sve što steknete u životu istruliće i raspasti se, i sve što će ostati od vas jeste ono što vam je bilo u srcu.
    Kako ćete služiti svetu? Šta mu treba a da vaš talenat može da obezbedi? To je sve što treba da otkrijete… Možete da se pridružite igri, borite se u ratovima, igrati se formom kojom želite, ali da biste pronašli stvaran mir, morate da pustite oklop da padne.

    On je ispričao i kako je njegov otac mogao da bude neverovatan komičar, ali nije verovao da je to moguće i zato je doneo odluku da pronađe siguran posao računovođe. A onda, kada je Jim imao 12 godina njegov otac je otpušten sa tog sigurnog posla.

    “Mi smo onda kao porodica morali da uradimo sve što je bilo u našoj moći da bismo preživeli", rekao je Jim i dodao “Naučio sam mnogo velikih lekcija od mog oca, a jedna od njih je i to da možeš da doživiš neuspeh u nečemu što ne želiš da radiš, tako da možeš da pokušaš u nečemu što voliš.

    Mnogi od nas žele da pozitivno doprinesu svetu, ali ne znamo kako ili gde da počnemo. Posvećujemo ceo svoj život školama, a zatim poslu.  Kasnije, mnogi od nas počinju da shvataju da smo potpuno zaboravili žudnju našeg srca ili sve te stvari koje nas ispunjavaju radošću.
    Povrh svega, konstantno nam govore šta treba da radimo, ko bi trebalo da budemo, i šta je fundamentalno „dobro“.  Prateći naše dnevne rutine, totalno smo odbacili potrebe naše duše, naša interesovanja, a mnogi od nas osećaju kao da su konstantno u depresiji. Frustrirani smo jer nas niko nije naučio da pratimo svoje impulse i uhvatimo šansu: sve čemu su nas naučili jeste da u ovom svetu treba da igramo po određenim pravilima.

    Ne bi trebalo ničega da se plašite. Strah će uvek neizbežno pratiti naš život, ali vi određujete koliko. Možete provesti ceo život zamišljajući duhove oko sebe, brinući o vašem putu ka budućnosti, ali sve što će se desiti jeste ono što se dešava sada, i odluke koje donosimo a koje su bazirane ili na ljubavi ili na strahu.

    Naš život je veoma kratak, tako da se nemojte bojati da idete iza rutine i preuzmete te rizike. Ne mislite o krajnjim rezultatima, pratite svoje srce i uživajte u putovanju.

    Uvek možete da napravite korak ka svojim snovima, bilo da su mali ili veliki.

    Adaptiran govor na Maharishi univerzitetu.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE