Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiju najviše pogodile klimatske promene

    Srbija je na prvom mestu zemalja koje su bile najizloženije ekstremnim vremenskim uslovima u 2014. godini, pokazuje najnovije istraživanje Globalnog indeksa klimatskog rizika.

    Prvo mesto na spisku drži Srbija, dok je na trećem mestu Bosna i Hercegovina. Te su zemlje pogodile najobilnije padavine i poplave u poslednjih 120 godina koliko se beleže takva merenja, navodi se u istraživanju. Na trećem mestu je Avganistan.

    Sredinom maja prošle godine poplave u Srbiji uzrokovale su štetu koja je procenjena na više od dve milijarde dolara, dok je zbog poplava i klizišta u BiH iz domova moralo pobeći otprilike 90.000 ljudi, navode analitičari Germanwatcha u izveštaju predstavljenom na svetskom samitu o klimi u Parizu.
    Bugarska, koja je smeštena na šesto mesto po ugroženosti, pogođena je teškim gradom i poplavama. Najviše su pogođeni sektori turizma i poljoprivrede, dok je u protekloj godini zabeležena i 31 smrt izazvana tim nepogodama.

    Filipini su tradicionalno najpogođeniji vremenskim nepogodama, a ove godine smešteni su na 4. mesto liste. Godinu ranije bila je na samom vrhu. Na spisku su i Pakistan, Nepal, Burundi, Bolivija i Indija.

    Foto: Beta/Grafikon: GlobalWatch

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE