Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta novi Zakon o stanovanju znači za stanodavce i podstanare

    Iznajmite stan i sa stanodavcem potpišete ugovor, a onda on na prihod koji dobije od izdavanja plati porez. Ako ste ikada bili podstanar, znate da stvari ne funkcionišu tako. Ugovora, prijave stanara i plaćanja poreza, uglavnom nema. Time stanodavci stvaraju minus u budžetu, tvrde podstanari.

    Nacrt novog Zakona o stanovanju ne bavi se plaćanjem poreza. I druge obaveze, definisane starim Zakonom o stanovanju, sada definiše Zakon o obligacionim odnosima. Za podstanare, između ostalog, to znači rok za iseljenje od osam dana. Za vlasnike da će podstanare ipak morati da prijave – barem upravniku zgrade. Za obe strane – da će ugovori o zakupu moći da budu i usmeni i da se neće overavati u sudu.

    Ako od izdavanja zarađuju, onda stanodavci na to moraju da plate i porez, jasan je Zakon o porezu na dohodak. Nejasno je koliko je tačno neplaćanjem oštećena država.
    Zbog toga što stanodavci ne plaćaju porez, u medijima se pojavio podatak od 50 miliona evra, koliko je navodno država godišnje u minusu. Međutim, to nije podatak poreske uprave, već udruženja podstanara. Poreska uprava upozorava stanodavce da ispune svoje obaveze i plate porez, u suprotnom im preti kazna od 15 do 150 hiljada dinara.

    "Obaveza vlasnika stana je da kada svoj deo, odnosno stan izda u zakup, taj zakup prijavi upravniku u smislu odlučivanja i učestvovanju u troškovima održavanja zgrade. U tom smislu se ovaj zakon može baviti odnosom dve ugovorne strane. Ne možemo propisivati u ovom slučaju obaveznu overu potpisa na takvom ugovoru, jer smatramo da bi to bio novi namet koji bi povećao kiriju", kaže Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevine.
    Primedbe na nacrt imali su i podstanari i vlasnici. Neke od njih, kako RTS saznaje u nadležnom ministarstvu, biće uvažene – rok za iseljenje verovatno će biti duži od osam dana

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE