Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kirija `skače` 20 odsto

  Ukoliko država nađe način da svim stanodavcima naplati porez za iznajmljivanje stanova, mesečna kirija biće skuplja za najmanje 20 odsto.

  To za Blic kaže predsednik Udruženja stanodavaca Srbije Dragan Cvijetićanin, komentarišući najavu da bi Poreska uprava u narednom periodu mogla da pojača kontrolu stanodavaca kako bi masovnije naplaćivala porez po osnovu izdavanja nekretnina.

  Imajući u vidu da je prosečna kirija u Srbiji oko 200 evra, ovakav potez mogao bi da napravi ozbiljan dodatni trošak prvenstveno studentima i mladim ljudima sa decom, koji su najčešće podstanari.

  Prosečna mesečna kirija od oko 200 evra bila bi praktično veća za oko 40 evra. Veći trošak mogu očekivati i zakupci poslovnog prostora, i to u proseku za najmanje stotinak evra.

  Protiv nesavesnih zakupaca Poreska uprava se borila i dosad, ali samo po prijavama komšija ili podstanara. U narednom periodu poreznici će morati da pronađu nove načine kontrole. Šta je plan Poreske uprave ubuduće, iz ove institucije nismo dobili odgovor.

  Cvijetićanin kaže da su stanodavci i dosad bili u obavezi da plaćaju porez na kiriju od 20 odsto. Međutim, samo nekoliko hiljada stanodavaca i plaća tu obavezu, a razlozi su visoka stopa poreza i to što stanodavci nemaju imovinsko-pravnu zaštitu države.

  U Srbiji je porez za stanodavce 20 odsto, u Hrvatskoj 12, BiH 10 odsto, a Crnoj Gori devet procenata. Naše stanodavce istovremeno niko ne štiti ukoliko im zakupac ruinira imovinu ili ode iz stana a da ne plati račune, ocenio je Cvijetićanin. Problem je, kako kaže, i što niko nema bazu stanodavaca.

  U Srbiji ima 122.530 stanova koji se zvanično izdaju. Samo u Beogradu ih je 40.000. Ukoliko se uzme da je prosečna kirija 200 evra, računica pokazuje da država svakog meseca na ime utaje poreza od izdavanja stanova izgubi više od 4,9 miliona evra. Dakle, stanodavci su u proteklih pet godina državu zakinuli za skoro 300 miliona evra.  

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE