Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić na otvaranju samita OEBS-a: Usijane glave i bure baruta

    U Beogradu je danas otvoren Ministarski savet OEBS-a, a delegatima se obratio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

    On je rekao da je „Balkan i dalje bure baruta kome je potrebna jedna iskra da ponovo eksplodira.“

    "Moram da iskažem zabrinutost za stabilnost na Balkanu. Srbija je stabilna zemlja, ali dovoljno je nekoliko kriznih situacija u regionu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Prištini da se ceo region ponovo upali", rekao je Vučić.

    Kako je rekao, to poručuje onima koji ne razumeju koliko je važna stabilnost na Balkanu.

    "Sa usijanim glavama u Srbiji, mi ćemo znati da se izborimo", rekao je Vučić u govoru dobrodošlice na početku velikog samita OEBS u Beogradu.

    Dačić: Zajednički borba protiv globalne pretnje terorizma

    Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je cilj predsedavanja Srbije bio postizanje konsenzusa i izrazio nadu da će se na sastanku u Beogradu voditi konstruktivan razgovor o najvažnijim pitanjima.

    Najveći izuzov tokom predsedavanje Srbije bila je deeskalacija u i oko Ukrajine, rekao je je Dačić na početku Ministarske konferencije OEBS u beogradskoj Kombank areni.

    Dačić je izrazio nadu da će OEBS ujedinjen nastaviti zajednički borbu protiv globalne pretnje terorizma i dodao da aktuelne podele ne treba da spreče rešavanje transnacionalnih izazova kao što su terorizam, organizovani kriminal, klimatske promene i migrantska kriza.

    Dačić je rekao da je na početku predsedavanja Srbije sukob u Ukrajini još trajao i imao mnogo žrtava, ali da je u toku predsedavanja potpisano više mera i da su počeli razgovori o sprovođenju tih mera koje daju određene rezultate.

    Prekid vatre se uglavnom poštuje i nastavlja se povlačenje teškog naoružanja s linije sukoba, rekao je Dačić.

    Na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – John Kerry, Sergej Lavrov i Federica Mogherini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

    Foto: Twitter

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE