Gorenje otvara fabriku u Vijetnamu?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gorenje otvara fabriku u Vijetnamu?

  Slovenačka fabrika električnih uređaja za domaćinstvo, Gorenje, planira da u narednih pet godina otvori fabriku van Evrope, u Vijetnamu ili u nekoj od azijskih zemalja gđe je radna snaga jeftinija, piše ljubljanski Dnevnik.

  "Naša strategija za naredne godine je orijentisanje ka globalnom tržištu i premium brendovima. Globalni rast prodaje ćemo ostvariti iz postojećih proizvodnih lokacija, a procenili smo da će za brži rast biti potrebno zasnivanje lokalne proizvodnje. Dakle, u pet godina planiramo da osnujemo fabriku van Evrope, možda u Vijetnamu ili nekoj od obližnjih zemalja", kažu u Gorenju, a prenosi portal Seebiz.

  Kako dodaju iz slovenačke kompanije, išlo bi se na izgradnju nove fabrike (grinfild investicija), na partnerstvo s postojećim lokalnim ponuđačima, a ne isključuju ni mogućnost preuzimanja nekog od lokalnih proizvođača.

  Strategija Grupe predviđa do 2020. usmeravanje poslovanja van Evrope, čime će se smanjiti zavisnost o evropskom tržištu.

  Deo proizvodnje Gorenje je prethodno preselilo u Srbiju, gde su troškovi rada oko dva i po puta jeftiniji nego u Sloveniji, dok je jedan segment proizvodnje iz Švedske preseljen delom u Sloveniju a delom u Srbiju.

  Prosečna mesečna plata fabričkog radnika u Vijetnamu je oko 150 dolara (oko 140 evra), dok je prosečna neto plata u Sloveniji nešto veća od 990 evra, navodi se u tekstu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE