Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putin zna da `udari` gde najviše boli

    Ruske sankcije mogle bi sledeće godine povećati turski spoljno-trgovinski deficit za najmanje pet milijardi dolara, tvrde ekonomisti i upozoravaju da to komplikuje stvari za Ankaru koja traži rešenje za deficit države.

    Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u subotu ekonomske sankcije protiv Turske kao odgovor na rušenje ruskog borbenog aviona u blizini granice sa Sirijom.

    Međunarodni analitičar Juan Manuel Karg smatra da će uredba koju je potpisao ruski predsednik prilično povrediti tursku privredu. On je dodao da se Putin usredsredio tačno na one mere koje utiču na privredu, jer time hoće najviše da povredi Erdogana.

    Od 2001. bilateralna trgovina između Turske i Rusije je sa 4,3 milijarde porasla na 31 milijardu dolara u 2014. Prema turskim podacima, izvoz u Rusiju je prošle godine bio "težak" 5,9 milijardi dolara, a uvoz 25,3 milijarde. Prošle godine, Erdogan je obećao da će do 2020. povećati razmenu između Rusije i Turske na 100 milijardi dolara.

    Rušenje ruskog aviona je udar na bilateralnu trgovinu vrednu više od 30 milijardi dolara godišnje i na više od dve milijarde međusobnih investicija. Uzimajući u obzir trgovinu uslugama, brojke su čak i veće.

    Turistički sektor takođe može doživeti nepopravljive gubitke, jer su samo 2014. godine ruski turisti Turskoj doneli dobit od 3,7 milijardi dolara, što je oko 12 odsto ukupnih turskih prihoda od turizma.

    "Posledice za deficit tekućeg računa platnog bilansa bi mogle iznositi pet do 10 milijardi dolara", kazao je Denis Cicek, ekonomista u Finansbank. Ekonomista Oztok Altinsac takođe pojašnjava da postoji rizik da se deficit tekućih transakcija koji sada iznosi 35 milijardi dolara poveća iznad 40 milijardi.

    Deficit tekućeg računa platnog bilansa znači da je vrednost uvezene robe i usluga veća od vrednosti izvezene robe i usluga.

    Putin: Srušili avion da zaštite trgovinu naftom

    Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je u Parizu da je Turska oborila ruski avion na sirijskoj granici kako bi zaštitila trgovinu naftom kojom se bave džihadisti iz Islamske države.

    "Imamo razloge da verujemo da je odluka o obaranju aviona bila uslovljena željom da se zaštiti trgovina naftom i putevi koji se koristi za to u Turskoj", rekao je Putin u Parizu gde učestvuje na međunarodnoj konferenciji UN o klimi.

    Putin je ranije razgovarao pola sata iza zatvorenih vrata s američkim kolegom Barakom Obamom. Agencija AP je prenela da je Obama pozvao Putina da smanji tenzije s Turskom posle incidenta sa obaranjem aviona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE