Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako izgleda Plan B za Telekom?

    Ukoliko nijedna od šest pristiglih ponuda za Telekom, pored cene, ne sadrži prihvatljiv socijalni program i odgovarajuće investicije, kompanija se neće privatizovati.

    U tom slučaju ići će se u proces restrukturiranja, saznaje „Blic” uoči današnjeg otvaranja ponuda. To podrazumeva i smanjenje broja zaposlenih, kojih u svim kompanijama Telekoma ima oko 13.000. Ovakva odluka je doneta u kabinetu premijera Aleksandra Vučića, koji smatra da cena u procesu privatizacije ne može biti jedino merilo za prodaju kompanije.

    „Premijer smatra da onaj ko želi da kupi srpsku telekomunikacionu kompaniju mora da ponudi i prihvatljiv socijalni program za višak zaposlenih, kojih u Telekomu ima bar 30 odsto. Pored toga, prilikom odlučivanja o ponudama posebna pažnja biće posvećena i predloženim investicijama koje treba da doprinesu da Telekom ostane lider na tržištu. Zbog toga, ukoliko se i ove dve komponente ne uklope u ponuđenu cenu, Telekom se neće prodati. U tom slučaju država će pristupiti procesu restrukturiranja kompanije, koji podrazumeva i veliko smanjenje broja zaposlenih,“ kaže sagovornik „Blica” iz Nemanjine 11.

     Da su saznanja „Blica” tačna, indirektno je potvrdio i ministar privrede Željko Sertić.

     „Ako ne bude zadovoljavajuće ponude, Telekom će ući u proces ozbiljnog restrukturiranja. Taj proces podrazumeva i preispitivanje broja zaposlenih,“ rekao je za „Blic” Sertić.

     On ipak smatra da treba sačekati otvaranje ponuda jer misli da se tek nakon toga može imati jasna slika o sudbini Telekoma.

     „Dobar je signal da smo dobili šest ozbiljnih ponuda. Kako ćemo se mi kao vlada prema tome odnositi, zavisiće od mnogih elemenata koji su važni za budućnost Telekoma,“ rekao je Sertić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE