Njena plata će stići njegovu za 118 godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Njena plata će stići njegovu za 118 godina

  Svetski ekonomski forum (WEF) smatra da će biti potrebno 118 godina da plate muškaraca i žena na globalnom nivou budu izjednačene. Srbija napredovala na listi koja prati ravnopravnost polova.

  Od 145 rangiranih zemalja na listi koja prati ravnopravnost polova, Srbija se nalazi na 45. mestu sa 0,72 poena, pri čemu 1,0 poen predstavlja potpunu jednakost, a 0,0 poena potpunu nejednakost. Srbija je prošle godine zauzimala 54. mesto na listi.

  WEF rangira zemlje i meri ravnopravnost u četiri ključne oblasti: ekonomiji, politici, obrazovanju i zdravstvu. Prema izveštaju objavljenom na sajtu organizacije, žene danas zarađuju u proseku onoliko koliko su muškarci zarađivali 2006.

  Žene u svetu su te godine u proseku zaradile 6.000 dolara, a muškarci 11.000, dok danas žene zarađuju 11.000 dolara, a muškarci 21.000, i pored toga što je od tada više od četvrt miliona žena uključeno u radnu snagu.

  Zemlje u kojima su razlike u platama najmanje su, očekivano, sa severa Evrope: Island, Norveška, Finska, Švedska i Irska, dok su na dnu lestvice Jemen, Pakistan, Sirija, Čad i Iran.

  Od zemalja iz okruženja, najbolje je rangirana Slovenija, na visokom 9. mestu, a slede Bugarska na 43, Hrvatska na 59, Makedonija 69, Albanija 70, Rumunija 77, Crna Gora 79 i Mađarska na 99. poziciji.

  Jaz u primanjima je u poslednjoj deceniji najviše smanjen u obrazovanju. U 98 zemalja sveta studira više žena nego muškaraca, ali se to značajnije ne odražava na plate, budući da žene zauzimaju znatno manje vodećih pozicija u poslovnom i političkom svetu u odnosu na muškarce, navodi WEF.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE